Franz Kafka… Hiç bir sabah uyanıp bilmediğiniz bir suçtan dolayı suçlu olduğunuzu öğrendiğiniz oldu mu ? Muhtemelen olmamıştır. Neden olsun ki ? Sonuçta adalet denen bir şey var!
Franz Kafka – Kitap İncelemesi
Josef K. nedenini bilmediği bir suçlamayla sabaha uyanır, üstelik bu durumun herkes farkındadır ve nedense Josef K. bundan en son haberdar olan kişidir.
Macerası böyle başlayan kahramanımız, hikaye boyunca türlü meslekten insanla konuşur, kendisi gibi davalılarla konuşur, eski avukatlarla konuşur ama bir sonuca varamaz.
Kendini savunması istenir. Sanki neyle suçlandığını ona söylemişler gibi. İşin de komik tarafı budur zaten, çünkü neyle suçlandığını bile bilmeden savunma yapması imkansızdır.
İlk olarak büyük bir ciddiyetle işi takip eder, gerçeğin peşinden koşar ;
Sonra asıl ” davanın ” farkına varır. Mesele suçsuz olmak değildir. Mesele suçsuz görünmektir.
Josef K. belli bir süre sonra pes etmek gerektiğinin farkına varır. Çünkü göremediği, dokunamadığı bir şeyle savaşmaktadır. Ve anlaşılan suçsuz olması, suçsuz olması için
yeterli bir sebep değildir.
Kitabın sonlarına doğru okuduğunuzu sandığınız şeyi aslında yaşadığınızı fark edecek ve içinde bulunduğunuz bu düzenin ne zaman size düzensiz yüzünü göstereceğini merak edeceksiniz.
Sanki Kafka Dava’da bu durumu Josef K’nın gözünden anlatmaya gerek duymamış, direkt olarak kendi yaşantısını aktarmıştır. Kafka, Josef K. ile birlikte sonuca ulaşmaya çalışsa da ‘Dava’ yarım kalan bir eserdir. Kafka ne yazık ki bu eseri tamamlayamadan ölmüştür.
Kafka gerçeğe ulaşamadan ölse de hiç şüphesiz biz okurlar, Davanın başından bir şeyleri öğrenerek kalkıyoruz. Ya gerçeğin farkına varıyoruz ya da kabullenemiyoruz . Adalet bitmiş olabilir mi ?
Kafka hukuk yolunda ilerleyip o yolun yozlaşmışlığıyla karşılaşanlardan.
Her ne kadar bir hukuk mezunu olsa da, Kafka‘nın bu işleyişe artık saygısı kalmamıştır. Bundan dolayı Kafka, hakimin karşısında Josef K’yı değil kendisini savunur. Kendince,
yaşarken bulamadığı adaleti Josef K’yla arar ama hayatından da bildiğimiz üzere gene kara bulutlar Kafka‘nın hayatında olduğu gibi Josef K’nın da başına toplanır.
İnsanın hayatını tamamen çevreleyen ve düzeni korumak için vazgeçilmez olan adalet, acaba bizlerin nankörlüğüne mi uğruyor? Acaba bizler mi farkına varamıyoruz? Ya da aslında farkına varamayışımızın nedeni zaten olmayışı mıdır?
Kafka’nın bu sorulara cevabı : Hayatından da anladığımız üzere, adalet denen olgu bizlerin nankörlüğüne değil suistimaline uğruyor. Yani bizler, adalet ararken, adaleti değil, kendi çıkarlarımızı arıyoruz. Bundan dolayı sistemler veya oluşumlar değil insanın kendisi kötüdür.
Diğer kitap incelemeleri yazımız için tıklayabilirsiniz.
Çok güzel bir yorumlama olmuş. Kitabı okuma listeme aldım
Teşekkür ederim ☺️