Eğitim Oyunları Öneri Listesi ile karşınızdayım. Bu yazı diğer yazılarımızdan biraz farklı ve uzun olacak. Çünkü eğitim oyunları dediğimizde işin içine birçok tür girmektedir. Umarım bu yazımız okumaktan sıkılmadığınız güzel ve faydalı bir yazı olur.

Küçük yaş gruplarından başlayarak ilerleyeceğiz. Birçok türde eğiticiliği kanıtlanmış ve eğitici olabileceğine inandığımız oyun türlerine yer vereceğiz.

Pedagojik ürün sertifikası sahip bilimsel ve eğlenceli 6 adet oyun türü ile yazımıza başlıyorum.

Pedagoji kısaca çocuk bilimidir. Çocukların psikolojisi, gelişimi ile ilgilenen bir alandır. Pedagojik’e ise çocukların gelişimine faydalı olan şeyler diyebiliriz.

Desen Anımsama Oyunları

Çocukların uzun süreli ve kısa süreli belleklerinin gelişmesinde faydalı olan oyun türleridir. Bu oyunlar sayesinde çocukların ezberleme ve öğrenme hızlarını artırıp öğrendiklerini çabuk unutmamalarını sağlamaktadır.

Farklı Resmi Bul Oyunları

Çocukların, görsel dikkat, tarama ve kıyaslama yeteneklerini gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Görsel yetenekleri gelişen çocukların hayal güçleri de gelişir. Bu sayede çocuklar her şeye düz mantıkla değil daha geniş ve farklı açılardan bakabilmektedirler.

Hareketli Nesneler Oyunları

Yapboz oyunları, zekâ küpü gibi oyunlar bu türe girmektedir. Bu oyunlar çocukların, akıl yürütme, planlama ve görselleştirme gibi yeteneklerini geliştiren oyunlardır. Akıl yürütme yeteneği gelişmiş çocuklar genel hayatlarında her problemlerinde, yaşadıkları problemlerden nasıl kurtulabileceklerini daha mantıklı ve gerçekçi olarak düşünerek çözüm yolları arayabilmelerini sağlayacaktır. Planlama yetenekleri ile de neyi, nerde, nasıl ve ne zaman yapacakları hakkında düşünmelerini sağlayacaktır. Görselleştirme ise yine hayal güçlerini geliştirecektir.

Ev, Bina, Kule vs. Yapım Oyunları

Bu tarz oyunlar ise çocukların uzaysal algı, görselleştirme ve görsel dikkat yeteneklerini geliştirebilecek oyunlardır.

Kelime Oyunları

Bu oyunları en önemli gelişim ve eğitim oyunları olarak görebiliriz. Çocukların okuma yazmayı yeni öğrendikleri zamanlarda bu eğitim oyunlarını oynamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir kelimenin yazılışını okunuşunu erken yaşlarda öğreneceklerdir. Ayrıca bu oyunlar çocukların kelime bilgisi, kelime akıcılığı (okuma) ve sözel zekalarını geliştirecek türden zekâ oyunlarıdır.

İşlem Oyunları

Çocukların, Matematik becerisi, mantıksal düşünme ve karar verme yeteneklerini geliştirecek türden oyunlardır. Sonuç verilir işlem istenir, işlem verilir sonuç istenir ya da işlemin bir parçası eksik yazılır ve tamamlanması istenir. Yetişkinlerin bile zorlanabileceği bu oyunlar sayesinde çocukların zekâ gelişimlerini nasıl etkileyeceğini sizler hesap edin.

Yukarıdaki saydığımız oyunlar internette oynanabilen gelişim oyunlarındandır. Tabi sadece bunlarla sınırlı değil. Çocukların olduğu kadar gençlerin ve yetişkinlerinde zevkle oynayacağı eğitici oyunlarda vardır.

Yap-Boz, Jenga, Amiral Battı, Solo Test ve en eskilerden olan İsim-Şehir gibi oyunlar bu eğitici oyunlara örnek verilebilir.

Bu oyunları oynarken gelişen çocuklar aynı zamanda sonuca ulaştıklarında yani problemleri çözdüklerinde kendilerine güvenleri de artmaktadır. Kaldı ki bu öz güven insanın hayatını en temel taşından etkileyen bir olgudur.

Şimdiye kadar çocuklar için eğitici oyunları ele aldık. Birazda gençlere göre olanlara bakalım. Bu yaş grubu için artık bu basit oyunlar zevk vermez olacaktır. Bunun için artık bilgisayara geçiş yaparak normal oyunlara geçmek gerekmektedir. Peki bu zekâ geliştiren ve eğitici oyunlar nasıl oluyor?

Tabi bu konuda hem tür hem de daha çok bilinen oyunlar üzerinden örnekler vermeye çalışacağım.

Bakabileceğimiz ilk örnek ise hemen hemen herkes tarafından bilinen “Prince Of Persia“ dır. Yani kimse bu oyunu oynayıpta bu oyunun zekâ geliştirmediği söyleyemez değil mi? Oyunun tamamı bulmacalardan oluşuyor desek yeridir. Geçtiğiniz her bölümde öncekinden daha zorlayıcı bulmacalar çıkıyor karşınıza. Bu bulmacaları çözerken haberiniz olmadan bile problemi anlama ve çözme, görsel dikkat, görsel tarama, akıl yürütme ve mantıksal düşünme gibi birçok konuda gelişiyorsunuz.

Figurex.net ailesi olarak bu tarz eğitim oyunlarını mutlaka oynamanızı tavsiye ediyoruz.

Farklı türlere bakarsak; Futbol oyunlarını buna örnek verebiliriz. Bu tarz oyunlar ise konsantrasyon, beyin göz ve el koordinasyonu, hızlı karar verip hızlı işleme koyma, planlama, mantıksal düşünme, ileriyi görebilme, görselleştirme gibi birçok alanda gelişmemizi sağlayan zekâ oyunlarıdır.

Farklı diğer bir türe bakarsak karşımıza strateji oyunları geliyor. Eskiler bilir hala oynanan bir oyun olan “Age Of Empire” ı… Arkadaşlarımıza karşı yada botlara karşı az oynamazdık. Bu tarz oyunlara bir bakalım bize neler katıyormuş… Arkadaşlarımızla 3v3, 4v4 vs oynadığımızda bu oyun sizce bize neler katıyor olabilir? Biz söyleyelim. Takım çalışması, planlı çalışma, ileri görüşlülük, mantıklı düşünme, yardımlaşma, iletişim vs.

Son olarak da online oyunlar var. Tabi ki hepsi değil. Genel olarak MMORPG ve MOBA tarzı oyunlar diyebiliriz. Bu iki oyun türü de şimdiye kadar saydığımız tüm oyunların sağladığı gelişimi bize sağlamaktadır. Çünkü geniş açıdan baktığımızda tüm bu oyunları bir şekilde içerisine aldığını görebiliyoruz. Daha önce söylemediğimiz birkaç özelliği yine sayalım. Bunlardan en önemlisi “Sorumluluk alabilme” dir. Nedeni ise bu oyunlar RPG yani “Rol Yapma Oyunları”dır. Bu oyunlarda herkesin bir rolü vardır ve bu rol oyun içinde bizlere sorumluluklar vermektedir. Bunları yerine getirebildiğimizde oyunda ilerleyebiliriz. Diğer bir özellik “Kurallara uyabilme”dir. Talimatları takip edebilme, liderlik burada sayabileceğimiz özellikler arasındadır.

Bu yazımızda bu kadar arkadaşlar. Umarım oyunlara olan bakış açınızı biraz olsun değiştirebilmişizdir. Ve umarım bu yazımız ile sizlere bir şeyler katabilmişizdir. Sağlıcakla kalın.

Diğer yazılarımızda görüşmez üzere sevgili Figurex.net takipçileri. 😉