Merhaba arkadaşlar,
Bugünkü yazımda çocukluk dönemlerimizde yayınlanmasına rağmen benim gözümde efsane animeler arasında adını yazdıran yapımlardan biri olan Slam Dunk animesinin incelemesi ile karşınızdayım 🙂
Slam Dunk
Tür: Spor, Okul, Komedi, Drama
Bölüm Sayısı: 101
Yayım Tarihi: 1993
Firma/Stüdyo: Toei Animation
Konusu:
Hanamichi Sakuragi, sürekli kavga eden, sürekli aşık olan ve de sürekli ret edilen, liseli bıçkın bir delikanlıdır. En son aşık olduğu Haruko Akagi, tarafından da ret edilir. Ama Haruko, Hanamichi’yi neden ret ettiğinin açıklamasını da yapar. Basketbol klübünden biriyle çıkmak istemektedir. Sevdiği kızın kalbini kazanmak ve onunla çıkmak için, o zamana kadar amatör olarak yaptığı dövüş sporlarından başka sporla ilgilenmemiş Hanamichi, basketbol klübüne katılmaya karar verir.
YORUM:
İçinde dostluk,zafer,kaybetmenin acısı ve sonrasındaki büyüme evresi ve en sevdiğim yanı deli dolu bir coşku ve komedi. Kısacası her şeyi bulabileğiniz bir anime. Öyle anlar geliyor ki içinizdeki o coşku animeyi izlerken sizi alıp götürüyor.
Bir kere ana karakterimiz çok marjinal. Basketbola yetenekli olan ancak çokta akıllı olmayan bu dahi çocuk hiç beklenmedik yerlerde yaptığı hareketlerle bazen sizi gülmekten yerlere yatırıyor, bazen ellerinizi havaya kaldırıp sevinç çığlığı atmanıza neden oluyor. Kısacası bu adam gerçekten bir ‘Tensei’
Asıl basketbol takımımı oyucuları ve diğer oyuncularda çok yerli yerinde olmuş. Özellikle Shohoku takımı oyuncuları birbirleriyle o kadar iyi anlaşamasalar da maçlardaki kazanma arzuları ve o anda çıkan dostani görüntüler sizleri alıp götürüyor. Ben özellikle birbirinden nefret eden Hanamchi Sakuragi ile Kade Rukawa’nın maç esnasında birbirlerini gaza getirmek ve oyuna adapte etmek için söyledikleri iğneleyici sözleri ve sonrasında yaşananlara bayılıyordum. Sakuragi Hanamichi’nin yaptığı hareketler sizi gerçekten güldürecektir. Dönemine göre çizimler gerçekten süper ötesi. O kadar anlaşılır ve akıcı bir çizime sahip ki bundan daha iyi çizilecek bir spor animesi olacağını sanmıyorum.
Bana göre kötü yanlardan biri seride,bazen yok artık Lebron James denilecek olaylar oluyor. Örneğin; oyuncuların lise seviyesinde olmasına rağmen NBA’den yukarı bir seviyede rahatça smaçlar yapmaları. Bu da gerçekçilik hissini bozuyor.
Sonuç:
Japonya’da 90’lı yılların en iyi animeleri arasında gösterilen Slam Dunk, yirmişer dakikalık toplam 101 bölümden oluşuyor. Animenin ayrıca birde manga serisi vardır. Animede seri Shohuku’nun finalleri kazanması ile son bulurken manga, yani çizgi roman serisinde hikâye devam ediyor. Görüntü olarak Slam Dunk ortalamanın bir hayli üzerinde ve herkese hitap ediyor. Mizahi bir çizgi takınan animede üzüntü, sevinç, heyecan ve en önemlisi komedi ögeleri karşımıza çıkıyor. Kısacası Slam Dunk izlenmeye değer bir anime.
tensai basketto man