Merhaba arkadaşlar, Beastars Tanıtım ve İnceleme yazısı ile karşınızdayım.Yaz döneminde animelere ayırdığım vakit oldukça arttı. Sürekli izleyecek yeni animeler aramaya başladım. Tanıtım yazılarını okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Benim için zaman kaybını önleyici oluyor, eleme yaparken büyük fayda sağlıyor. Dilerseniz henüz tek sezonu bulan 12 bölümlük Beastars’ı incelemeye geçelim.

Bölüm Sayısı: 12
Sezon Sayısı: 2

İlk sezonu 2019’da çıkan animenin ikinci sezonunun 2021 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Beastars Animesinin Konusu:

Beastars animesinin konusu ise Cherryton Akademisi’nde etoburlar ve otoburlar barış içerisinde yaşamaya çalışmaktadır. Bu dünyada pek çok hayvan insanlara özgü bir hayat sürerken, etoburlar dahil olmak üzere tüm öğrencilerin hayvansal gıdaları tüketimi yasaklanmıştır. Yine de tüm yasaklara rağmen karaborsadan et bulup tüketen ve gece geldiğinde ava çıkan türler de bulunmaktadır.

Bütünüyle hayvanlara ait bu dünyada Regoshi’nin ve diğer birçok hayvanın gençlik yaşamı anlatılıyor. Uğradıkları zorbalıkları, sevinçleri, üzüntüleri kısacası insanlara ait tüm duygular, yaşadığı olaylar eğlenceli ve sorgulamaya iten bir tarzda ele alınmış. Paru Itagaki tarafından yazılmış ve resimlenen bir Japon manga serisinden uyarlanmıştır.

 

Benim Görüşlerim

İnsanlara özgü olan pek çok duygunun ve olay hayvanlar üzerinden anlatılmış. Bu durum animeyi izlerken sık sık beni toplum düzenini, ahlak anlayışımızı, yasalarımızı ve kanunlarımızı sorgulamaya itti. Ana kahramanımız olan Legoshi etoburlar ailesine ait bir gri kurt.Sahip olduğu tüm gücü, potansiyeli ayrımcılığa uğramak ve tehdit olarak görülmemek için reddediyor. Bu dünyada etoburlar sürekli tehdit olarak görülmesi, otoburların ise mağdur tarafı temsil etmesi türler arasında bir ön yargı oluşturmuş.

Ön yargılarımızın ne kadar yıkıcı ve yıpratıcı olabileceğini hayvanlar üzerinden görmek ironik. Gerçek hayatta insanlar arasında gördüğümüz ve peşin hükümlerle sınıf ayrımı, güzellik ayrımı yaptığımız ilişkilerin güzel bir analizi yapılarak yansıtılmış. Çizimler çok detaylı olmasa da özenilmiş,müzikler ve intro gayet keyifli.

Sahip olduğu gücü ve içgüdülerini tamamen bastırmaya çalışan 17 yaşındaki gri kurt Legoshi’miz  drama kulübünün sahne ekibinin bir üyesi olarak çalışıyor. Legoshi Tem adlı alpaka türünden arkadaşının cinayete kurban gitmesiyle beraber ölen arkadaşının aşk mektubunu vermek üzere Haru’yla tanışıyor. Haru ise okulda üçüncü yılı olan ve cinsel yaşantısı nedeniyle okulda dışlanan beyaz bir cüce tavşanı. Haru gerçekten oldukça minik ve kırılgan,korunmaya muhtaç bir şekilde kurgulanmış.

Legoshi bu tanışmadan sonra ilk defa birilerine karşı bir şeyler hissetmeye başladığının farkına varıyor. Uzun bir süre durumu kabullenmekte zorluk çekiyor,sonunda kabullendiğinde ise karşısında büyük iki problem beliriyor;

İçgüdüler ve önyargılar.

İkilinin zaman içerisinde gelişen ilişkisinde, hayvanlar dünyasında görmeye alışık olmadığımız ötekileştirme ve dışlama tıpkı yaşadığımız dünyadaki gibi birebir aktarılıyor.İkilinin ilişkisini ve tezatlıktan doğan uyumlarını en başından beri çok sevdiğimi söylemeliyim.

İlgi Çekici Bulduğum Bir Kaç Konu

Beyazlık tıpkı inanların dünyasında olduğu gibi hayvanlar arasında da önemli olarak gösterilmeye çalışılmış. Soylarının devamı tehlikede olan hayvanlar birbirleri ile eş olmalarını gerektiren bir düzen mevcut, eşleri önceden aileleri tarafından seçiliyor. Okul sınırları içerisinde hayvansal gıda tüketimi yasak.

Öğrenciler skandalları saklamak için tıpkı insanlar gibi yalan söyleyip, rol yapıyor bazı durumlarda ön yargılı davranıp belli türlere ayrımcılık yapıyorlar. Bu durum insanların dünyasını konu alan normal bir anime veya dizi izlerken bu kadar sorgulatıcı olmamıştı. Animeyi izlerken bir çok şeyi daha net olarak görüp bazı toplumsal normların oldukça saçma olduğunu kavrayabiliyorsunuz.

Siyah kedi görmenin, küçük yaralı hayvan görmenin uğursuzluk getirdiği gibi batıl inançlarda işlenmiş. Haftada iki kere alınan biyoloji dersleri mevcut. Bu derslerde her tür kendi ailesine ait hayvanlarla birlikte doğal ortamları taklit edilerek oluşturulmuş odalarda rahatlayabiliyor. PDR hizmeti gibi düşünülmüş bu olay, türlerinin doğasını daha iyi kavramaları için aldıkları biyoloji dersinde ne kadar eğlendiklerini, rahatladıklarını gösterdi.

Maalesef kendi biyoloji dersi anılarımda böyle sahnelere yer yoktu. Uçma yeteneğinin okul dışında kullanılabilmesi için 18 yaşını geçerek uçma ehliyetinin alınması gerekiyor. Tavuklar okulda yarı zamanlı iş olarak yumurtalarını satabiliyor. Son olarak sigara içen psikoterapist panda Gohin karakterini ve konuşmalarını çok sevdim, karakter oldukça ironikti.

İlk sezonunda pek çok soru işaretini arkada bırakan Beastars animesinin ikinci sezonunu iple çekiyorum. Toplumsal düzeni, normları ve yaşadığımız dünyayı derinden sorgulatan ütopik bir animeydi. Hafta sonunda bitirilebilecek kısa, keyifli aynı zamanda düşündürücü bir şeyler ararken mutlaka göz atmanızı öneririm.

Diğer yazılarıma bu adresten ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme: 20 Aralık 2020