Herkese merhaba, bu sefer sıkça kafamda birbirine karışan ama neredeyse hepsi aynı olan bu terimleri anlatmaya çalışacağım. Keyifli okumalar 🙂
OVA / OAV- Original Video Animation (Orijinal Video Animasyonu)
OVA‘lar animeye ek olarak yapılan bölümlerdir. Genellikle normal anime ilerleyişinden bağımsız olurlar, orijinal mangada yer almazlar. Televizyonda yayınlanmayıp sadece DVD ve Blu-Ray satışı için hazırlanmışlardır. Nadiren reklam amaçlı olarak televizyonda başından birkaç dakika gösterildiği durumlar da olabilir. Bundan dolayı da haftada bir yayınlanma gibi bir zorunluluğu yoktur, biri çıktıktan sonra bir diğerinin çıkması aylar sürebilir. Zaman ve bütçe sıkıntısı olmadığı için genellikle asıl animeden daha kalitelidirler. Genellikle izlemek zorunlu olmamakla beraber hikayenin ilerleyişine ve anlaşılmasına katkıda bulunurlar. Bir anime için belli bir sayı sınırı yoktur, stüdyo istediği kadar yapabilir. Bazen “Gaiden” başlığı altında yayınlandıkları olur.
Ayrıca televizyonda yayınlanamayacak yaş sınırı olan animeler ve hentailer OVA biçiminde yayınlanırlar.
Bunun dışında aynı anlamda da kullanılan “OAV” ise, orijinal anime ve mangayla aynı temele sahip olan ancak ondan farklı bir işleniş biçimi olan seriler için kullanılır. Buna örnek olarak Ranma ½ televizyon serisi örnek verilebilir. Bu anime Rumiko Takahashi‘nin orijinal mangasıyla aynı şekilde ilerler ancak hikayede eklemeler, çıkarmalar ve değiştirmeler bulunur.
Ayrıca OAD yani Original Animation DVD terimi ise bir kısmı manganın belli bir bölümüne ekleme yapılarak hazırlanan ve DVD olarak yayınlanan bölümler için kullanılır. Bu terim 2008 yazında yayınlanan Goku Sayonara Zetsubō Sensei, xxxHOLiC: Shunmuki ve Tsubasa: Shunraiki projeleriyle birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
ONA – Original Net Animation (Orijinal İnternet Animasyonu)
OVA‘lar direk olarak video satış merkezlerinde satılmak üzere yapılırken, ONA‘lar doğrudan internette yayınlanmak için yapılır. ONA terimi ilk olarak Lingerie Fighter Papillon Rose animesinin yayıncıları tarafından kullanılmıştır.
Başlangıçta tüm ONA’lar bağımsız veya fan yapımı olmakla beraber AIC daha sonra TV’de yayınlanmasına karar vermeden önce Mahou Yuugi‘yi internette yayınlamakla bir ONA yapan ilk büyük stüdyo oldu.
Special – Özel Bölüm
OVA‘yla çoğu özelliği aynı olmakla beraber ondan tek farkı süresidir. OVA’lar genellikle normal bir anime bölümü kadar yani yaklaşık 24 dakika olurken, specialler sıklıkla 3-3,5 dakika arasında bir uzunluğa sahiptir. Ayrıca kısa oldukları için bütçesi daha düşüktür dolayısıyla sayıları da daha fazla olur.
Merak ettiğiniz diğer şeyler için NE? NEDİR? sekmesine tıklayabilir veya yorum yazarak bize sorabilirsiniz.