MİDDLE EARTH SHADOW OF MORDOR İNCELEMESİ

Kocaman bir hayranı olduğumuz Ortada Hayat’nın hikayesini ifade eden farklı romanlar, filmler ve oyunlar var. Middle Earth: Shadow of Mordor‘da bu zincirin nihai halkasını oluşturuyor. Bildiğiniz benzeri Ortada Hayat’da çağlar vardır ve tümü de o evrende kocaman değişikliklere sebep meydana iştirak eden olaylara oyun alanı/sahne olmuştur. Shadow of Mordor da The Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi aralarında bir sürede 2. çağda geçiyor. Yüzüklerin ırkları birbirine düşürdüğü evrende geçtiğimiz oyunu inceleyelim.

MİDDLE EARTH SHADOW OF MORDOR İNCELEMESİ

Talion adlı bir Ranger halkı yerine harici tehlikelerle savaşmakta ve erkek çocuğu Dirhael’i de bizzat benzeri savaşçı yetiştirmiştir. Karısı ve erkek çocuğuyla sevinçli mesut yaşarlarken yer aldıkları yerin huzurunun kaçmaya başladığını hissederler ve Sauron’un Uruk ordusuyla birlikte baskına gelecekleri günün korkusuyla yaşamaya başlarlar. Talion’un karısı orayı terk etmeleri gerektiğini dese de Talion bir zaman gideceklerini ama son olarak olmayacağını söyler bir bir sürü kez. Birden iştirak eden Uruk baskınıyla birlikte tüm vatandaşlar köle olarak götürülür, Talion ve ailesi ise esir düşerler. Acıması olmayan Sauron’un askerleri Talion ve ailesini öldürürler. İşte hikayemizin başlamasına sebep meydana iştirak eden asal olay da tam anlamıyla bu. Erkek Çocuğu ve karısı ölmüşken, Talion ölmemiştir. Sauron’un “Black Hand” olarak geçtiğimiz gücü aracılığıyla lanetlenmiş ve vefat ile hayat aralarında bir dünyaya hapsedilmiştir. Pek zaman geçmeden Talion bu lanet ile yalnız kalmadığını, bizzat benzeri lanetlenen BrightLord’u da kendisinin bedeninde yaşattığını farklılık eder. İlerisi amaçlı ise pek haber vermeyeceğim. Çünkü oyunun hikayesi hakikaten güzel ilerliyor ve sonuna civarıylarlenmesini de hakediyor. Başka Bir Deyişle Shadow of Mordor’u hikayesi amaçlı oynamak isterseniz oyun şüphesiz sizi yarısı yöntemde bırakmayacaktır.

MİDDLE EARTH SHADOW OF MORDOR İNCELEMESİ

Oynanış mekaniklerine geliyor olacak olursak Shadow of Mordor sizlere farklı oyunlardan çok tanıdık dönecektir. Açık hayat bir oynanışa sahip oyunda duvarlara ve patikalara tırmanabiliyoruz. Bu sistem ise Assassin’s Creed oyunlarıyla epeyce benzer bir biçimde aktarılmış oyuna. Üstelik Assasin’s Creed’ten ek olarak güzel tırmanış sistemi var diyebilirim. Çünkü hatırlarsanız Ezio ve başka karakterler her yere tırmanamazdı. Belli Bir Süre nazlıdırlar o konuda. Talion ise doğrudan bulduğu hemen hemen her yere çıkabiliyor. Bu da oyunun bir sürü ek olarak seri bir oynanışa sahip olmasını sağlamış. Yakın kavga et sisteminin de Rocksteady’nin yapmış meydana geldiği Batman serisi ile benzer meydana geldiğini kolaylıkla anlıyorsunuz. Düşman sizlere atılım inşa ediyor, bir tuşla koruma yapıp sonrasında karşın hamlenizi gerçekleştiriyorsunuz. Bu sistemi de Monolith en az Batman’inki civarı güzel işleyecek biçimde oyuna dahil olmak üzere etmiş. Oyunun haritasında farklı toplanabilir bitkiler yer alıyor. Bunları savaş sonrasında iyileşmek amaçlı kullanabileceğimiz benzeri savaş anında da kaçıp canımızı yüklemek amaçlı kullanabiliyoruz. Survival Challenge ismi altında oyun bir takım nebatları, tespit edecek sayıda bizden bulmamızı talep ediyor ve bunun karşılığında da deneyim puanı kazanarak karakterimizi geliştirebiliyoruz. Hunting Challenge’da da farklı hayvanları öldürmemizi talep ediyor ve bunun için karşın yeniden xp kazanıyoruz. Oyunun kendisinin hikayesine ve ortada hayat hikayesine ışık tutacak artifact ismi ile haritanın farklı yerlerine gizlenmiş eşyalar konulmuş. Bunları bulup eşyaların hikayesini dinlersek o dünyanın geçmişi ile ilgili de haber sahibi olmamız kolaylaşıyor. Ithildin olarak bilinen sembolleri se bularak bizi bekleyen saklı mesaja ulaşabiliyoruz. Yeniden AC oyunlarından alınmış meydana iştirak eden Eagle Eye sistemi bu oyunda da çok güzel çalışıyor. İz sürerken ve düşmanımızı saptama ederken bol bol kullanıyoruz.

MİDDLE EARTH SHADOW OF MORDOR İNCELEMESİ

Oyunda bir başka etkileşime girebildiğimiz canlılar ise hayvanlar. Caragor olarak bilinen yabani hayvanlara yaklaşmaktan korkan Uruk ırkı onları sürmek talep ediyor ama yaklaşmaya da korkuyorlar. Bu nedenle onları kocaman kafeslere hapsetmişler. Siz ise ortalığı karıştırmak amaçlı onları kafeslerinden çıkarıp Uruk’lara saldırmalarını sağlayabilirsiniz. Benzer biçimde yaban arılarının kovanları da Uruk kamplarının yakınlarında ise kovanı düşürüp paniğe sebep olabilirsiniz. Graug ismi verilen dev yaratık ise hem bir sizlere hem bir de düşmanlarınıza pratik değil zamanlar yaşatacak. Ama bizim hem bir Graug’ları hem bir de Caragor’ları sürebildiğimizi söyleyeyim. Oyunun sürprizini kaçırmamak amaçlı başka yan görevlerden ve ufak etkenlerden bahsetmeyeceğim.

MİDDLE EARTH SHADOW OF MORDOR İNCELEMESİ

Shadow of Mordor’un bize sunduğu, yeni bir sistem meydana iştirak eden Nemesis’ten bahsedelim. Nemesis sistemi oyuna ciddi bir rekabet ve zorluk getirmiş. Oyunda çarpıştığımız Uruk askerlerinin üstünde Captain olarak bilinen gelişmiş askerler var. Captain’lar etrafında 8-10 tane askerle gezen, iki vuruşta ölmeyen ve sadece tespit edecek bitiriş hareketleriyle alt edebileceğiniz gelişmiş askerler oluyorlar. Captain’ların üstünde ise Warchief olarak bilinen komutanları var. Warchief’leri haritada gezerken göremiyorsunuz. Onlarla savaşmak amaçlı tespit edecek bir karışıklık yaratıp illa onların müdahale etmesini gerektiren bir ortam yaratıyorsunuz. Bu Şekilde Warchief ağır çekim gelerek etrafına korku salmayı başarıyor. Sistemin işleyişi ise şu şekilde, sıradan bir Uruk askeri sizi öldürürse terfi alıp Captain olur. Eğer bir Captain sizi öldürürse Warchief olur. aynı zamanda bir kaptanı kendisinin safınıza katıp farklı bir kaptanı öldürmesi amaçlı üzerine salabilirsiniz. Ya da liseli benzeri yanınıza 15 tane adam alıp mekan basmaya da gidebiliyorsunuz. Oyunda kaptanlar Warchief olmak aradığı amaçlı düello yapıyorlar. Falanca Warchief’i öldürüp mahaline ben geçeceğim diyor mesela. Siz ellemeseniz de onlar birbirlerini gebertip sirkülasyonu sağlıyor. Kısa Adıyla Nemesis sistemi bir sürü güzel düşünülmüş ve oyuna güzel aktarılmış.

 

Middle Earth: Shadow of Mordor oyuncuları ikiye bölmüş bir oyun. Bir bölümü kendini bir bir sürü kez tekrar ettiğini ve bir sürü sıkıcı olabildiğini söylüyor iken benim de aralarında bulunduğum bölüm oyunun bir sürü zevkli meydana geldiğini söylüyor. Emin olun piyasadaki bir bir sürü klişe RPG ve FPS oyunundan ek olarak sıkıcı değil. Üstelik açık hayat aksiyon-rpg oyunu olma ile ilgili da bir sürü epeyce başarılı. Senaryoya önem veren biriyseniz ve ortada dünyayı seviyorsanız şüphesiz pişman olmayacağınız bir oyun Shadow of Mordor.

Kategori:

Anime,

Son Güncelleme: 14 Mart 2016