Merhaba arkadaşlar,

Anime izleyenler ve manga okuyanlar bilirler, her serinin türü vardır. Bu serilerdeki karakterlerin belirli bir karakteristik özellikleri vardır ve tüm seri boyunca devam eder. İşte bugün size bu anime/manga türlerini ve karakterlerin karakteristik özelliklerini belirten terimleri yazacağım. Aşağıdaki kelimeleri Japonya ile ilgili okuduğum kitaptan,Japonca sözlükten ve Wikipedia’ dan buldum. Eğer atladığım bir tür-terim veya merak ettiğiniz bir konu var ise yorum yazarak sorabilirsiniz 🙂

Anime/Manga Türleri

anime türleri ile ilgili görsel sonucu

Hentai : Yetişkin içeriği barındıran manga veya animeler. Cinsel ilişki içeriği barındırır. 18 yaşın altındakilere kesinlikle yasaktır.
Josei : Bayan. 18-40 yaş arası bayanlara yönelik içerik. Aşklar gerçekçidir. Hikaye, Shoujo’ya göre biraz daha olgun içerikler barındırır.
Kodomo: Çocuk. Children diye de geçebilir. Shounen okuyacak yaşta bile olmayan, 8 yaş altı çocuklar için içerikler. (Çok sık karşılaşmazsınız ama yine de aklınızda bulunsun)
Seinen : Erkek. 18-40 yaş arası erkeklerin ilgisini çekecek içerikler bu kategoridedir. Üniversite öğrencileri yada çalışanları içine alan hikayeleri barındırır. Shounen’e göre daha aşklar daha gerçekçidir. Çoğunlukla yetişkinlik sorunlarını işler. Örneğin Tokyo Ghoul bu kategoridedir.
Shoujo : Kız çocuğu. 8-18 yaş arası kızlara yönelik içerik. Josei’nin biraz daha yumuşatılmış hali. Aşk boldur ve çocuksudur.
Shoujo Ai : Kızlar arası aşk. Üstteki içerik ile aynıdır fakat aşk karşı cinsle değil kızlar arasındadır. Bu tarz içerik daha önce okumadığımdan tüm kızlar mı birbirine aşık yoksa sadece belli karakterler mi bilemiyorum 🙂
Shounen : Erkek çocuğu. 8-18 yaş arası erkek çocuklarına ve gençlere yönelik içerik. Seinen’in biraz daha yumuşatılmış hali. Aşk çocuksudur, kavgalar vs. barındırır. Örneğin Tsubasa bu kategoridedir.
Shounen Ai : Erkek çocukları arası aşk. Üstteki içerik ile aynıdır fakat aşk karşı cinsle değil erkekler arasındadır. Bu tür hakkında da çok bilgim yok 😀 (Doğrudan demografi değil ama yine de aklınızda bulunsun)

Ecchi : Çıplaklık. Hentai ile hentai olmayan içerik arasındaki kategori.

Gender Bender : Cinsiyet değişimi. Kızlar erkek gibi giyinebilir, erkekler kız gibi giyinebilir.

Dementia : Akıl karıştıran. Aklınızı karıştıran türden hikaye barındıran animeler.

Doujinshi : Amatör. Hayranlar tarafından tasarlanan, orjinal anime veya mangadan uyarlanan içerik.

Lolicon : Kız sübyancılığı. Genç veya yaşı küçük kızlara karşı cinsel anlamda yakınlık barındıran manga yada animeler.

Martial Arts : Dövüş sanatları. İsimden de anlaşılacağı üzere judo,karate,taekwondo gibi dövüş sanatları içeren manga yada animeler.
Mature : Ergin, olgun. 17 yaş altındaki kişiler için uygun olmayan, kan, vahşet, cinsel içerik yada ağır dil barındıran manga yada animeler.
Mecha : Mekanik. Büyük robot makineler içeren manga yada animeler.
Mystery : Gizem. Açıklanamayan bir olay gerçekleşir ve ana karakter de bunu çözmeye uğraşır.
Psychological : Psikolojik. Çoğunlukla iki veya daha fazla karakter birbirinin zihnine hayranlık duyar, diğeriyle çeşitli oyunlar oynar yada diğerinin akıl sağlığını bozmaya çalışır.
Reverse Harem : Tersine harem. Üstteki harem içeriğinin tersi. Bir kadın/kız, birden çok erkek barındıran anime yada manga.

School Life : Okul yaşamı. Hikaye okul içinde geçer.Yada hikayenin bir bölümünde okul işlenir.

Sci-fi : Bilim-kurgu. İngilizce bilim kurgunun kısaltması.Teknoloji çok gelişmiştir. Bilimsel fenomenler işlenir yada günümüz bilimi abartılarak kullanılır.
Shotacon : Erkek sübyancılığı. Lolicon’un tersi. Genç yada küçük yaştaki erkek çocuklarına karşı cinsel anlamda yakınlık barındıran manga yada animeler. İçeriğin ne kadar ileri olduğunu diğer kategoriler belirler.
Slice of Life : Hayattan bir parça. Günlük yaşamı anlatır. Hayatın gerçeklerini yansıtır.
Smut : Kadınlar için erotik içerik barındıran kategori. Ecchi’nin kadın versiyonu diyebiliriz. Pornografik içerik olmaz. 18 yaş altı için uygun değildir.

Sports : Spor. İsimden anlaşılacağı üzere basketbol, futbol, golf vb. içeren manga yada anime.
Supernatural : Doğaüstü. Gerçek olmayan güçler yada olaylar barındıran,fizik kurallarını ihlal eden manga yada animeler.
Tragedy : Büyük kayıp yada talihsizlik içeren manga yada animeler.
Yaoi : Erkekler arası ilişki. Shounen Ai’nin daha ileri versiyonu.
Yuri : Kadınlar arası ilişki. Shoujo Ai’nin daha ileri versiyonu.

Action : Aksiyon. Dövüş, şiddet, kaos barındıran hareketli içerikler.
Adult : Yetişkin. Sadece yetişkinlere hitap eden içerik barındırır. Bu kategoride aşırı şiddet ve/veya grafiksel cinsel içerik ve çıplaklık içeren materyaller bulunur. 18 yaşına girmemiş olanlara kesinlikle yasaktır.
Adventure : Macera. Eğer hikayedeki bir karakter uzun bir yolculuğa çıkıyorsa yada daha ötesine geçiyor ise, o hikayenin macera mangası/animesi olduğunu gösterir.
Comedy : Komedi. Eğer bir hikaye, şamatalı geçiyor ise yada hiciv (yergi) içeriyorsa, komedi kategorisindedir.

Drama : Drama. Duygusal materyaller, gerginlik yada üzüntü içeren anime yada manga.

Fantasy : Hayal dünyası. Sihir, hayal dünyası, masalları içeren fakat bunlarla sınırlı olmayan manga veya animeler.

Romance : Romantizm. Aşk içeren tüm hikayeler. Bu tür erkek ile kadın arasındaki aşkı anlatır.

Borderline-H : Neredeyse hentai. Hentai’ye yakın olan ama hentai olmayan içerik.

Karakter Terimleri

anime karakter terimleri ile ilgili görsel sonucu

Moe : Heralde kelimelere dökmesi en zor terim. Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani, genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklayabilirim bilemiyorum, fetiş gibi de düşünebilirsiniz sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var. Örneğin, Maid-moe gayet ünlüdür. Birçok animede karşına çıkmıştır zaten. Cat-ears moe son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterlerdir. Glasses-Moe ‘yi nasıl anlatsam bilemedim. Bu terimi anlatması gerçekten çok zor. Siz bunu anime izleye izleye öğrenirsiniz.

Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak “idiot,aptal” tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptığında ana karakteri döverler. Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler.

Kuudere ile Dandere nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99’unda Kuudere aynı zamanda Dandere oluyor. Tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak Dandere değilde Kuudere kullanılmakta. Kuudere basitçe duygusuz kız demek. Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler. Dandere dediğimiz olay ise sessiz karakterler demek. Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur.

Yandere : Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta. Biraz argo olsada bunlara en uygun terim piskopattır. Bu karakterler ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada. Fakat asıl problem sonrasındadır. En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.

Meganekko : Gözlük takan karakterlerdir.

Dojikko : Çok kullanılan bir terim değildir. Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmaktadır. Örneğin,yürürken elektrik direğine çarpan,iki de bir sağa sola düşen tiplemelerdir.

Goudere : Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş. Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmektedir.

Deredere : Bu anime karakterleri her yerde sevgisini ve ilgisini gösteren, enerjik ve olumlu olmalarıyla bilinirler.

Himedere – Oujidere : “Hime” ve “Ouji” kelimeleri sıralarıyla “prenses” ve “prens” anlamına gelir. Bu karakterler, belki alışkanlıktan belki de kompleksten birer prenses/prens gibi davranırlar ve kendilerine de buna uygun şekilde davranılmasını beklerler. Davranılmazsa karakterine göre ya afallar ne yapacaklarını bilemezler, çaresiz kalırlar ya da pisliğe, şiddete başvururlar.

Kamidere : “Kami” Japoncada tanrı demektir. Kamidere de tanrılık kompleksine sahip karakterler için kullanılır. Sanki burada -dere ekinin artık pek bir fonksiyonu kalmamış gibi. Yine de bu kamiderenin terim olarak kullanılmasına engel değil imiş. Kamidere karakterler kendilerince idealist, bir yere kadar narsist, her daim haklı ve doğru olduğuna inanan karakterlerdir. Tevazunun anlamını bilmezler, sadist olabilirler ve engel tanımazlar.

Mayadere : Mayadere’nin kelime anlamı olarak bir analizi pek mevcut olmasa da önce düşman olarak karşımıza çıkıp daha sonra hissettiği duygulardan ötürü taraf veya fikir değiştiren karakterler Mayadere olarak adlandırılır.

Undere : Japoncada evet veya onaylama anlamına gelen “un” kelimesinden türetilmiştir. Kendisine her söyleneni kabul edip onaylayan karakterler bunlardır. Deredere’ler bazen bir şekilde istediklerini alsalar da bunlar alamaz.

Yangire : Bunlar karakterler ilginçtir. Sevdiğiniz veya sinir olduğunuz çoğu karakterin de Kamidere ile birlikte bu sınıfta toplandığını farkedeceksiniz. “Yan” Yandere’deki yan ile aynı, gire ise kesmek veya koparmak anlamına gelen “kire”den gelmektedir. Bu karakterlerin Yandere’den farkı şiddete başvurmaları için sevdiklerinin tehlikede olması gibi bir nedene ihtiyaç duymamalarıdır.

Traps (Tuzaklar) : Karşı cinse çok benzeyen ana karakterin hemcinsleridir. Cinsiyetine göre, eğer erkekse kız gibi feminen, kız ise erkek gibi maskülen bir mizaçları olur. Harem komedilerin olmazsa olmazlarıdır. Bir ileri versiyonu da Reverse Trap – Ters Tuzaklar’dır. Bunlar hemcins kılığında ya da hemcins gibi davranmaya çalışan ama pek beceremeyen karşı cinslerdir.

Maid – Butler (Hizmetçi – Uşak) : Anime karakterleri içinde yine çok klişe olan bu karakterler yukarıdaki grupların herhangi birine dahil edilebilir. Fakat bunun da klişesi, şiddet eğilimli veya sadist olanlardır. Bu nedenle ağırlıklı olarak Yandere – Yangire olanları görülür.

Neko (Cat) : Başka hayvanlar da olabilir ama kedi kulaklı ve felin hareketli karakterler, anime karakterleri arasında en klişe olanıdır. Kediler dişilik çağrıştırdığından mıdır nedir, bolca kullanılır.