Herkese merhaba dostlar,

Anime severlerin çoğusu animelerden eskisi kadar zevk alamadığından şikayetçi. Bende o grubun içinden biri olarak görüşlerimi beş maddede açıklayacağım.

Zevk ve Tercihlerin Değişmesi

Zamanla, yaş ilerlediğinde önceden çok zevk alarak yaptığınız şeyler artık eskisi gibi hissettirmiyor. Belki ilk izlediğimde müthiş zevk aldığım serileri hiç izlememiş olsam ve şimdi izlemeye kalksam o ilk müthiş hissi alamayacağımı biliyorum.

Bana ilham kaynağı olan One Piece’e yıllar önce değil de şimdi başlasaydım. Aynı etkiyi yapar mıydı?  Ya da hayatımda çok önemli bir edinmiş olan  Fullmetal Alchemist Brotherhood benim hayata bakışımı etkileyebilir miydi? Pek emin değilim.

Listenin çözümü mümkün olmayan maddesi bu. Zira tamamen kişisel bir durum..

Çıtanın Yükselmiş Olması

 

  O kadar kaliteli animeler  geldi ve geçti ki. Artık daha aşağısı beni tatmin etmez oldu. Bu insan olmamdan kaynaklı. İnsan doğası gördüğünden altını pek tatmin etmez. Her zaman daha iyisini ister. Bende de aynı durum geçerli.
Eski animelerin gerçekten çok iyi olmaları sonucunda yeni animeler gözümde 2-0 geriden başlıyor.

Kontrol dışı olarak yeni anime izlediğim zaman diğer eski animelerle karşılaştırıyorum.

-Olay örgüsü.
-Deaht Note çok daha sarıyordu ve etkileyiciydi.

-Yeni bir karakter.
-Luffy daha idealist. Naruto daha azimliydi.

Benzeri karşılaştırmaları neredeyse her seride yaşıyorum. Bu karşılaştırma sonuncunda eski karakterlerin torpilli olmasından dolayı kazanan her zaman eski animeler oluyor.

Nedret Kanunu  (KIT OLAN ŞEY DEĞERLİDİR.)

 

  Eskiden animeler bu kadar yaygın değildi. Yani en azından benim için öyleydi. Anime izlemek istediğimde zaten izleyebileceğim anime sayısı belliydi. Şimdi ise 7/24 izlesem bile bitiremeyecek kadar fazlalaştılar.

Ayrıca önceden anime izlemek için çaba harcamak gerekiyordu. Çünkü:

-İnternet rahatça izleyebileceğin hızda değildi.

-İnternetin iyi olsa anime izleyebileceğin siteler yoktu.

-İndirebilsen Kota sorunun vardı. Birkaç görüntü seviyesi kaliteli indirdiğinde kotanın yarısını kaybediyorduk.

Bunlar gibi sebeplerden izlenilen her bölüm size verdiği haz başkaydı. Az hafızalı bilgisayarımda silmeye kıyamazdım. 😀

Ama şimdi telefondan bile neredeyse her yerde anime izleyebiliyoruz. Bu çok güzel bir şey ama alınan hazzı azalttığı bir gerçek.

Yeni Şeylerin Denemeye Korkulması 

Bizim yirmi dakika izleyip bitirdiğimiz her bölüm için büyük zaman, emek ve para harcanıyor. Hiçbir bölüm az emekle ya da para ile ortaya çıkmıyor. Hal böyle olunca yapımcılar yeni orijinal şeyler denemeye korkuyor.

Emek harcayıp yüzbinlerce hatta milyonlarca dolar harcayacaksınız ortaya çıkardığınız eser harika bir şey olacak ama anlaşılmayacak, anlaşılacak olsa bile çok çok sonradan. Peki bu yapımcının işine gelir mi? Kepenkleri kapatmasa belki…

Bu yüzden yapımcılar yeni bir şeyler denemektense garanti adımlar atmayı tercih ediyor. Bu sebeple bir birini tekrar eden ruhsuz yapımlar ortaya çıkabiliyor.

Bu durum Türk televizyonundan da var. Neden televizyonumuzda hep adında ‘’aşk’’ olan diziler var. Neden hiç macera veya bilim kurgu dizilerine rastlamıyoruz. Olanlarda kısa ömürlü oldu. Çünkü izlenmiyor. Çünkü izleyecek kesim televizyon başında değil. Bilgisayar veya akıllı telefonlarında dizi izlemeyi tercih ediyor. Durum böyle olunca kanallar bize hitap eden dizileri yayınlamaya pek yanaşmıyor. Bu yüzden masrafı daha az ve izlenme potansiyeli daha fazla olan ‘’Aşk’’ dizileri tercih ediliyor. Tabi bu konu hakkında daha fazla konuşabiliriz. Ama konumuz bu değil.

Veee Kapitalizm …

 ‘’Bu kapital sistemin..’’ gibi cümleler kurmayı sevmiyorum çünkü sistem dediğimiz şey insan icattır. Bu yüzden kusurlu olan sistem değil insan davranışıdır. Biraz felsefi oldu bunu sonra tartışalım.

 Önce animasyon filmler üzerinden örnekleyeyim. İlk  Pixar’ın ‘’Oyuncak hikayesi’’ ile başlayan animasyon filmleri birer başyapıttı. Sevildi izlendi ve izlenecek. Ondan sonra gelen her animasyon filmi sevildi izlenildi ve para kazandırdı. Durum bu olunca yeni stüdyolar animasyon işine girdi. Önceden vizyonda senede bir gördüğümüz animasyon filmler. Şimdi her an vizyonda bulabiliyorsunuz peki eski kalitesinde mi? Hiç sanmıyorum. Neyse bunu da sonra tartışırız. 😀

Gelecekten kısa bir hikaye…

Animeler bir çok insan için neşe kaynağı günlük yaşamın dertlerini unutturup ihtiyaçlarına cevap olabiliyordu. Animeleri insanlar sevmişti. Hem anime izleyenler hem de yapımcıları mutluydu.

  Sonra animelerden para kazananlar daha çok kar elde etmek istedi. Karı arttırmanın en kolay yolu masrafları kısmaktı. Bunu animeler üzerinde gerçek emeği olan insanlar üzerinde yaptılar.

Anime ortaya çıkış sürecini ucuzlattılar. Çalışanlarının düşük ücretle ve uzun ve yorucu çalışma sürelerini dikta ettiler. Çünkü bu koşullarda aynı işte çalışabilecek binlerce kişi vardı.

Böylece animelerde artık bir eser değil bir ürün olmaya başladı…

***

 

Peki siz dostlar? Sizce animelerin hala aynı zevki veriyor mu yoksa vermiyor mu?

Kategori:

Listeler, Anime,

Son Güncelleme: 30 Mayıs 2018