Moba PC Oyunları Öneri Listesi – Kıyaslamalı ,yazımız ile birazda oyun konusuna dalalım dedik. Bu yazımda League Of Legends, DOTA 2 ve Heroes Of Strom gibi bilinen 3 büyük moba oyunlarına yoğunlaştım. Bittabi bu oyunların hepsini de oynadım. Bildiğiniz başka bir moba vardır belki ama onu oynamadığımdan bu listeye almadım. Bu oyunların birbirlerinden farkı yönlerini anlatacağım yani kendi önerimi sunmayacağım. Hadi gelin Moba PC Oyunları Öneri Listesi – Kıyaslamalı yazımıza geçelim
İnceleyeceğimiz moba pc oyunlar
DOTA 2 – DOTA
League Of Legends – LOL
Heores Of Storm – HOTS
Moba PC Oyunları Öneri Listesi
İlk ele alacağımız oyun. Moba oyunlarının atası olan Dota … Bence piyasadaki en iyi moba oyunları bu oyunlardır.
DOTA 2
1 – Hero (Kahramanlar)
Dota’da toplamda 115 hero vardır. Herolar 3 bölüme ayrılmış şekildedir. Kuvvet (STR) heroları, Çeviklik(AGI) heroları ve Zeka(INT) herolarıdır. Bu tarz bir ayrım sadece dota’da vardır. Aşağıda görüyorsunuz. Tabi bu görsel oyun ekranından değildir. Ancak seçim ekranında da herolar grupludur.
Kuvvet her heroda van arttırır ancak, kuvvet herolarına kuvvet veren itemler aldığınızda sadece can arttırmaz farklı özellikleri de arttırır.
Oyuna başladığınızda ilk 25 oyunda 3 yıldızlı yani (dinamikleri zor olan) herolar hariç tüm heroları oynayabiliyorsunuz. 25 oyun sonra da tüm heroları seçip oynayabilirsiniz.
2 – Lane (Koridor)
Dota’da lane mantıkları aşağıdaki görseldeki gibidir.
Easy Lane : Daha çok orman yaratıkları ve rune (altın verir) yakın olmasından dolayı lvl kasması kolay olan lanedir
Mid Lane: Heroalar burada teke tek olduğundan dolayı daha exp ve altın avantajı vardır.
Hard Lane : Daha az orman yaratıkları ve rune olan uzaklığından lvl kasması daha zor olan lanedir.
3 – Rune (Rünler)
Dota’da diğer oyunlarda olmayan rune olayı vardır. Bu rune’ler 5 dakika bir çıkan ve takıma ekstra altın kazandıran bir itemdir diyebiliriz. Bunlara Bounty Runes denir yani para rünü…
Ayrıca haritaların alt ve üst kısmında yer alan rune’ler vardır. Bu Rune’ler
Büyü (Arcane) Rünü, Hız (Haste) rünü, İki kat (Double damage) saldırı rünü, Görünmezlik (İnvisibility) rünü, İlizyon (Illusion) Rünü ve Yenilenme (Regerenation) rünüdür.
Örneğin ben genelde ilizyon rünlerinden gelen ilüzyonları kritik noktalara göndererek göz olarak kullanabiliyordum 😀
4 – Creeps (Yaratıklar)
Bu 3 oyunda da creeps mantığı benzerler ama Dota’yı diğerlerinden zor kılan kısmı Denied (Vazgeçme)’ dır. Creeps’ler gelir savaşmaya başlarlar. Karşı takımdan gelen creeps leri öldürdüğünüzde altın ve xp kazanırsınız amaaaa kendi creeps’lerinizi öldürerek karşı tarafın altın ve xp kazanmasına engel olabilirsiniz. Bu işleme de Denied denmektedir. Denied yaptığınızda siz para alamazsınız ama extra xp alırsınız. Bu işte yeteri kadar iyileşirseniz lane’i karşı tarafa işkence yapabilirsiniz. Tabi bunu creep’in canı çok az kaldığında yapabilirsiniz. Creeps’in canı çok ise denied yapamazsınız. Yani hem karşı creeps’leri hemde kendi creeps’lerini öldürmelisiniz.
Dota’da oyun sonlarında bir çeviklik yada tank herosu creeps’ler olmadan tek başına kule alabilir. Nadir birkaç yetenek hariç hiçbir yetenek kulelere etki etmez.
5 – Items (Eşyalar)
Dota’da diğer oyunlarda olmayan courrier vardır. Yani kurye vardır. Bu sayede ana base ‘e dönmeden item alıp kuryenin size getirmesini sağlayabilirsiniz. Yani savaşın ortasında beklediğiniz itemi alıp savaşın yönünü değiştirebilirsiniz. Ayrıca haritada base dışında 4 tane daha market vardır. Bunlara gizli marketler denir. Birer tane hard lane’lerde birer tane de para rünlerinin yanlarında (tarafların hard lane kısma yakın ormanda) vardır. Lane deki gizli marketlerde yer alan itemler base de ki markette de vardır ancak hard lane’lerdeki markette olan itemleri başka hiçbir yerden alamazsınız. Büyük itemlerin en az bir parçası bu marketlerde vardır. Elbette kurye yi kontrol ederek bu mağazadan item aldırıp size getirmesini sağlayabilirsiniz.
Gözler (ward), genelde destek rolünde olan herolar alırlar. İki tür göz vardır. Biri sarı renkli olur ve bir alanda görüş sağlar ve 6 dakika orada durur. Diğeri mavi renkli olur, görüş vermez ama görünmezleri görmenizi sağlar.
Ayrıca markettlerde görünmezleri gösteren tek kullanımlık toz, tüm takımı görünmez yapabilen toz vardır
Son olarak öldüğünüzde düşen ancak elinizde olduğunda büyük avantaj sağlayan iki özel item vardır. Biri çantanızda olduğu sürece yanına gelen görünmezleri görebilmenizi sağlayan itemdir. Diğeri ise size 330 saldırı veren bir itemdir. Bunlar öldüğünüzde çantanızdan düşerler.
Aynı itemden iki tane almanız, item özelliklerini iki kere kullanacağınız anlamına gelmiyor. Yani 6 tane aynı itemi alabilirsiniz ancak item yeteneğini kullandığınızda tüm itemler dolum süresine girer.
En farklı kısım ise aghanim’s scepter adlı itemidir. Bu item temel özellikleri arttırmasından farklı olarak neredeyse tüm heroların en az ya bir yeteneğini geliştirir, yada yeni bir yeteneği aktif eder. Örnek zeus adında bir heroda yine mesafe bağımsız bir yetenek açar. Sniper adlı bir heronun ultisini normalde tek bir heroya atabilirken scepter aldığında yakındaki tüm herolara atabilir hale getirir.
6 – Ability – (Yetenekler)
Dotada elinizde sadece skiller ve talentler vardır. 6 lvl olduğunuzda ulti açılır. Aldığınız itemler yeteneklerinizin gücünü direk olarak arttırmaz. Normal vuruşlarınız artar. Örneğin zekası oranla fazla damage veren herolar vardır. Bunlar için zeka (int) veren itemler alabilirsiniz. Çeviklik heroları için çeviklik ve saldırı veren itemler alırsınız. Çevikliğiniz arttıkça daha hızlı saldırı yaparsınız.
Bazı herolardaki yetenekler saldırı gücüne, çevikliğine, kuvvetine oranla vuruş yaptığından itemler dolaylı yoldan yeteneklere etki edebilir.
Her beş seviyede bir talent seçersiniz. Her beş seviye için size iki talent seçeneği sunar ve bunlardan birini seçersiniz. Örneğin destek rolünde olan bir hero için daha fazla zeka ve zeka dolum hızı arttırma gibi yetenekleri seçebilir savaşlarda daha aktif olabilirsiniz yada tank rolünde herolar için daha fazla saldırı yerine daha fazla ayakta kalma yönünde talentler seçebilirsiniz.
Ayırca yetenek sayıları da değişkendir. Phantom Assasin adındaki bir heronun aktif iki yeteneği vardır. Ve ulti yeteneği de pasiftir. İnvoker adındaki bir heronun toplam 10 tane yeteneği vardır. Elinizde 3 ana element vardır q, w, e de olan bu elementlerin kombinasyonu ile 10 farklı yeteneği aktif edebilirsiniz. Yetenek alanında en fazla 2 aktif yetenek olur. Kombinasyonları tamamladıkça ilk yetenek kaybolur ve kombinasyonunu tamamladığınız yetenek gelir. Aşağıdaki görselde yeşil alanda bahsettiğimiz 3 elementi görebilirsiniz. Diğer yetenekler yukarıdadır.
Bazı heroların ultileri yada yetenkerinden birisi tüm harita üzerinde kullanılabilir. Örneğim İnvoker’ın sunstrike adındaki yeteneğini haritanın her yerine atabilir.
NOT: DOTA’da yazılar Türkçe, Spikerler İngilizcedir.
7 – Skins (Kıyafetler)
DOTA’da skinleri genelde oyunlar kendileri tasarlar ve satarlar. Skin dediğime bakmayın, bunlar sadece kafalık yada sadece kahramanın silahı olabilir. Yani 3, 4 set alıp bunları harmanlayabilirsiniz.
Ek olarak, oyuncu oylamaları ile oyun firmasının belirli zamanlarda çıkardığı ve fiyatları aynı olan ARCANE dedikleri bir skin çıkarırlar. Bu tam bir skindir. Yani parçalı değildir. Karakterin tüm yetenek efeklerini ve görünüşünü tamamen değiştir. Arcane’yi aldıktan sonra üzerine farklı bir set parçası da takabilirsiniz. Ve genelde bu arcane’ler kademeli olurlar. Mesela Pudge karakterine çıkan arcane’de karşı takımda Rubbick herosu varken 12 maç kazandığınızda kırmızı olan set yeşile dönmektedir ve istediğiniz rengi kullanabilirsiniz.
Normalde pudge böyledir.
Arcane alınca da böyle oluyor. Dakika 1:50 deki skill ultisi dir.
League Of Legends
1 – Heros (Kahramanlar)
LOL’da bildiğim kadarı ile 100+ hero var. En azınan aşağıdaki görselde 100 tane görünüyor. Oyuna gireceğiniz zaman hero seçim ekranında bir gruplama göremiyorsunuz. Bunun en büyük sebebi zaten elinizde olan belirli herolar ile oynayabiliyorsunuz. Bir hero açmak için ya satın alacaksınız yada oyun için mavi öz denen özden toplayarak alacaksınız.
Tüm mobalarda olduğu gibi ki mobaların temelinde vardır, LOL’da da kahraman türleri vardır. Tank, destek vs. bunları hero özellikleri kısmından görebiliyorsunuz.
Herolarda ne kadar çok taktir alırsanız o hero için, oyun yüklenme ekranında özel çerçeveler çıkmaktadır.
LOL’de de skinler vardır ancak skinlerin tamamını oyunun firması çıkarır ve tek parçadır. Aldığınız skinlere göre skill efektleri de değişebilir.
Her hero için oyuna başlamadan önce 2 sihirdar büyüsü seçersiniz. Aşağıdaki görselde görebilirsiniz (üzgünüm Türkçe yazan görsel bulamadım. Aslında çok fazla da aramadım :D)
Mesela, eğerki ormanda kasacaksanız Smite (Çarp) büyüsünü kesin almalısınız. En çok kullanılan büyü ise Flash (Işınlan)’dır. Ben genelde Heal (İyileştir) ve Teleport (Işınlan) büyülerini alırdım.
ÜZÜCÜ BİLGİ : Türk oyuncusu çok fazla olduğudan, oyun dünyasında gördüğün en kanser kitleye sahip oyundur.
2 – Lane (Koridor)
LOL’de lane mantığı dota’ya benzerdir. Aşağıdaki görselde görebilirsiniz.
Top Lane: Genelde tek bu lane de tek kişi oynar. Eğer jungle yani ormanda kasacak hero yoksa bayağı bir sövüşme olur. Normalde jungle hero yoksa top 2 kişi kasar.
Mid Lane: Mid lane’de yine dota da olduğu gibi teke tek olur.
Bot Lane: Burada genelde ranged yani uzaktan vuran herolar ve destek rolünde ola herolar olur.
LOL’da, Dota’da olmayan bir özellik vardır Onlarda çalılardır. LOL’Da çalıların arasında görünmez olursunuz. Düşman sizinle aynı çalıya girene kadar sizi göremez.
3 – Rune (Rünler)
LOL’daki rünlerin, dotadaki rünler ile alakası yoktur. LOL’da rün’ler oyundan önce ayarlanır ve oyun boyunca size ekstra yetenekler ve güçler verir. Aşağıdaki görselde temel rünleri görebilirsiniz.
Direk bu hazır rünleri seçip oynayabilir yada kendinize özel rün sayfaları oluşturabilirsiniz. Ücretsiz olarak 2 rün sayfası açabiliyorsunuz. Daha fazlası için rün sayfası satın almalısınız. Rünleri doğru ayarladığınızda oyun içerisinde size aşırı fayda sağlamaktadır. Kötü ayarlarsanız sizi rezil eder.
Tabi en fazla iki farklı rün grubunu kombine edebiliyorsunuz. Bir ana rün sayfası seçtikten sonra diğer rün sayfalarından da bir tane seçerek kahramanınıza en uygun rün sayfasını oluşturabilirsiniz.
4- Creeps (Yaratıklar)
LOL’da sadece karşı takımın creeps’lerini öldürebilirsiniz. Yani lol’ da denied olayı yoktur. Creeps’ler olmadan kule almanız neredeyse imkansızdır. Bildiğim kadarı ile bir çok yetenek kulelere etki edebilmektedir.
5 – Items (Eşyalar)
LOL’da itemleri sadece ana base’den alabilirsiniz ve kurye olayı yoktur. Aldığınız itemler hem normal vuruşlarınızı hemde yetenek güçlerini arttırabilirsiniz. Alacağınız itemlere göre değişmektedir. Bazı itemler de köken olayı vardır yani ben böyle tarif ediyorum. Örneğin Hexec itemleri vardır. Bu itemlerden iki yada üç tane aldığınızda ve birinin yeteneğini kullandığınızda diğerleri de dolum süresine girmektedir. Yine aynı itemi birden fazla alabilirsiniz ama bir kere kullanabilirsiniz.
LOL’da farkı haritalar ve modlar vardır. Bazı itemler ise modlara özeldir. Normal oyunlarda alamazsınız.
6 – Ability (Yetenekler)
LOL’da hemen hemen tüm kahramanların pasif yetenekleri ile birlikte 5 tane yeteneği vardır. Bazı herolarda yetenek sayıları artıp azalabiliyor ama nadirdir. Yine kahramanlarda 4 ana yetenek arasında çok nadir pasif yeteneği olan vardır. Gördüğüm kadarı ile de ultisi pasif olan hiçbir hero yok.
Ayırca hemen hemen tüm herolarda yetenek kombinasyonları vardır. Mesela LOL’da ensevdiğim herolardan birisi olasn Evelyn’de önce görünmez iken E yi atarsınız sonra W atarsınız sonra düşman hero karakter aşık olur size doğru yaklaşır sonra Q Q Q Q atarsınız canı az kaldıysa ulti atarsınız. Bu gibi kombolar hemen hemen tür herolarda vardır.
LOL’da yine gördüğüm kadarı ile tamamen bir görünmez olma durumu yok. Yani en azından ben görmedim.
3 – Heroes Of Storm – HOTS
Valla bence oynanması en kolay mobadır. Sebebini birazdan göreceksiniz. :D,
BİLGİ: HOTS, Blizzard firmasının bir oyunudur. (Bu bilgi birazdan işimize yarayacak.)
1- Heroes (Kahramanlar)
En son saydığımda 78 hero vardı. Bu oyun blizzard’ın bir oyunu olduğundan dolayı, oyundaki heroların tamamı Blizzard’ın kendi oyunlarından gelmiştir. Örneğin OverWatch oyununda olan Tracer adlı hero, HOTS’ta da vardır.
World Of Warcraft ‘tan Illdan, Thrall, Sylvanas vs,
StarCraft ‘tan Raynor, Probius, Zagara vs.
Diablo ‘dan Azmodan, Valla, Sonya vs.
OverWatch ‘tan Tracer, D.Va, Ana vs,
Ayrıca Blizzard Classic adı altında bir grup vardır. Ama bu grupta şuanda The Lost Wikings adında tek bir hero var.
HOTS’ta da skinler ücretlidir ancak hesap seviye atladıkça size bir kapsül veriyor ve oradan skin elde edebiliyorsunuz. Ayırca her skin için renk seçeneğiniz de var. Başlangıçta her hero için 3 renk seçebiliyorsunuz.
HOTS’ta da herolar ücretlidir ancak oyun içi altın ile de alabiliyorsunuz. Her gün bir adet görev alıyorsunuz. Bu görevleri yaprak altın toplayabilirsiniz. Yada oyun oynayarak…
Heroları ayrı verdik ama bundan sonrasında bölümleme yapmak olmayacak. Kalan diğer farkları madde madde vereyim.
Diğerlerinde olan HOTS’ta olmayanlar
- Lane kavramı yok. İsteyen istediği lane’den basabilir.
- Rün diye birşey yoktur. Ne DOTA daki gibi ne de LOL daki gibi…
- Altın, Item Market diye birşey yok.
- Işınlanma diye birşey yok. Sadece base’e dönerken ışınlanabilirsiniz.
- Creepler’de son vuruş alma gibi bir dert yok. Yanınızda ölmesi xp almanız için yeterli.
Diğerlerinde olmayan HOTS’ta olanlar
- Takım olarak seviye atlarsınız. Yani takımdaki tüm kahramanlar aynı anda seviye atlar.
- Ulti ler seviye 10’da gelir. İki tane ulti vardır istediğinizi seçebilirsiniz. Seviye 20 olduğunuzda ultinize evrim geçirten bir talent gelir. Tabi başka talentler de olur. İsterseniz başka talent seçebilirsiniz.
- Bildiğim kadarı ile 10+ harita var. Her haritada haritaya özel görevler vardır. Örneğin, Cursed Valley haritasında, haritanın belirli noktalarında mühürler çıkar 3 kere mühür topladığınızda karşı takımın creepslerinin canı 1 olur ve base hariç tüm kuleler atak vermeyi keser. Başka bir haritada, toplamde 100 kurukafa vardır. Bu kurukafalar ile bir yaratık çağırırsınız. Hangi takım daha fazla toplarsai o takımın yaratığı daha güçlü olur. Gibi gibi…
- Başlangıçta 3 aktif ve 1 pasif yeteneğiniz olur.
- Seviye atladğınızda belirli seviyelerde talent seçersiniz. Oyunun en can alıcı noktası burasıdır. Bu talent seçiminde en az 2 talent gelir. Seçtiğiniz talentlere göre karakter tamamen değişir. Bir talent ile pasifinizi aktif yapabilirsiniz. Normalde sayfanızda olmayan yetenekler kazanabilirsiniz. (yani 6, 7 aktif yeteneğiniz olabilir.)
- Haritalar büyük olduğundan her karakterin bineği olur. Ancak heronuz kanatlı ise bir bineğe binmez uçarak gider yada heronun kendisinde binek varsa birden haritadan kaybolur istediğiniz yere konar vs.
- Belirli talentlerin görevleri olur. Örneğin 40 creep öldürdüğünde normal vuruşun %10 artar gibi.. O talenti aldığınızda aktif olur.
- Lane’lerde 2 kule 1 kapı ve 2 duvar vardır. Kapıyı kırmadan içeri giremezsiniz. Kapıyı kırıp girdiğinizde karşınıza ateş eden ve heal veren iki bina vardır. Bu ateş eden bina genelde sizi yavaşlatır. Çok içeride yakalanırsanız kesin öldünüz gibi birşey. Her lane de bu şekilde 2 savunma hattı vardır.
- Tamamen hero savaşlarına yöneliktir.
Mesela bendeki bineklerden birisi budur.
İngilizce ama talent sistemini anlatan bir video bırakayım buraya
Moba PC Oyunları Öneri Listesi , yazımızda bu kadarı dostlar. Uzun ama kaliteli bir yazı oldu bence. Umarım sizlerde beğenirsiniz.
Uzun zamandır bu yazıyı yazmayı planlıyordum kısmet bugüneymiş.
Oyun önerileri hakkındaki diğer yazılarımız için bu linke tıklayabilirsiniz. Ve daha fazlası için ise Figurex.Net 😉
NOT: Bu yazı toplamda 5 saatlik bir uğraş ile yazılmıştır. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
Sağlıcakla ve Takipte Kalın.