Ginga Eiyuu Densetsu – Anime Tanıtım ve İnceleme yazım ile karşınızdayım. Ginga Eiyuu Densetsu (diğer adıyla Legend of the Galactic Heroes) diğer animeler arasında bile kült sayılabilecek bir seri. Yazı boyunca bu seriyi birkaç alt başlık olarak inceleyeceğim. İsim çok uzun olduğu için anime’nin adını bazı yerlerde LoGH diye kısaltacağım.

 

Ginga Eiyuu Densetsu – Anime Tanıtım ve İnceleme

 

Ginga Eiyuu Densetsu İzleme Sırası

Bölüm Sayısı: 110 Bölüm OVA

Tür: Military, Sci-Fi, Space, Drama

Stüdyo: Artland, Magic Bus

MyAnimeList Puanı: 9.11

 

Ginga Eiyuu Densetsu üzerine bir anime incelemesi yapmak istememin başlıca sebebi serinin her şeyiyle bir başyapıt olması. İncelemeye gelirsek bu seriyi Konu, İşleniş, Karakterler ve Karakter Gelişimi, Çizim ve Müzikler başlıkları adı altında inceleyeceğim. Buyrun başlayalım.

Konusu:

Samanyolu galaksisinde, halihazırda yüzyıllardır devam eden yıldızlar arası bir savaş vardır. Çökmek üzere olan ve monarşi ile yönetilen Goldenbaum hanedanlığının hüküm sürdüğü Galaktik İmparatorluk ile, yine çöküşte olan ve demokrasi ile yönetilen Hür Gezegenler birliği arasındaki bu savaşta, yüz binlerce uzay gemisi ve milyonlarca asker yüzyıllardır savaşmaktadır.

Bu sırada, tiyatro sahnesinde iki askeri ve siyasi deha ortaya çıkar. Bunlardan biri, İmparatorluktan  Amiral Reinhard von Lohengramm, diğeri ise Hür Gezegenler Birliğinden Yang Wenli’dir.

Kayzer’in ablasını metresi olarak almasının ardından hem ablasını kurtarmak hem de mevcut sistemi ve hanedanlığı değiştirmek için asker olmayı seçmiş Reinhard, inanılmaz zeki, yetenekli ve karizmatik birisidir.

Eğitimini karşılayabilmek amacıyla asker olmak zorunda kalmış Yang Wenli ise zeki olmakla beraber bir o kadar da tembel olan birisidir.

Her iki deha da, gerçekleştirdiği eylemler ve başarılar ile diğer amiralleri ve düşünce adamlarını etrafında toplamaya başlarlar. Zaman geçtikçe, bu iki birbirinin tam tersi insanın arasındaki rekabet, mevcut dünyayı sarsacak ve büyük bir olay haline dönüşecektir. Bir yandan astlarıyla ve üstleriyle uğraşırlarken, diğer yandan kişisel ve politik sorunlarla yüzleşecekler, bir yandan savaş alanında strateji ve taktiklerini ortaya koyarken, diğer yandan hedeflerine ulaşmaya çalışacaklardır. Bu epik savaşın sonunda, galip gelen taraf kim olacak?

Ginga Eiyuu Densetsu

Ginga Eiyuu Densetsu İzleme Sırası

Ginga Eiyuu Densetsu İzleme Sırası konusunda çoğu insanın kafası karışmış durumda. Ve genelde movieleri izlemeden direk ova serisinden giriş yapıyorlar. Bunun doğru sıralamasına gelirsek;

1. Öncelikle OVA serisinden 5 bölüm izlemeniz gerekiyor.

2. 5 Bölümün ardından sırasıyla Waga Yuku wa Hoshi no Taikai moviesini ve Arata Naru Tatakai no Overture moviesini izlemeniz gerekiyor.

3. Daha sonra 110 Bölümlük ana OVA serisine devam edip bitirin.

4. OVA Serisi bittikten sonra ise sırasıyla Senoku no Hoshi, Senoku no Hikari ve Rasen Meikyuu movilerini izlemelisiniz.

5. Golden Wings’i izleyip izlememek size kalmış, ama bence izleyin bir şey kaybetmezsiniz. Bir de serinin 2018’de çıkan 12 bölümlük bir yeni nesil uyarlaması var ki hiç tavsiye etmiyorum.

Tabii ki movieleri boş verip direk ova serisini izleseniz de çok şey kaybetmezsiniz, ancak ben karakterleri daha iyi tanımak istiyorum derseniz movieleri izlemenizi tavsiye ederim.

 

İşleniş: Psikoloji ve Felsefe

Yazıma işleniş kısmından başlamak istedim, çünkü başlayacak insanların temel olarak animenin nasıl işlediğini anlaması gerek. LoGH’da neredeyse hiçbir şey size kısa yoldan anlatılmaz. Her şey detaylıca işlenir ve izleyiciye öyle aktarılır. LoGH size devasa savaş gemilerinin birbirini havaya uçuruşunu anlatmaktan çok, o savaş gemilerinin içindeki taktisyenlerin yapacakları kritik hamleleri nasıl planladıklarını anlatır. Size binlerce kişiden oluşan orduların gezegenleri işgal edişini anlatmaktan çok, bu orduların içindeki fikir çatışmalarını ve yapılanmalarını anlatır. Yani uzun lafın kısası, karşınıza kısa ve hızlı bir hikayeyle değil, detaylı, ağır ilerleyen fakat izlemesi de bir o kadar zevkli bir hikayeyle çıkar.

Bu yüzdendir ki ülkemizde oldukça değeri bilinmeyen bir seri olmuştur.

Anime boyunca ders çıkarabileceğiniz pek çok olay yaşanır. Hür Gezegenler Birliğinde aslında demokrasinin hızla çökmekte oluşu ve baştaki kişilerin yalnızca kendi cebini doldurmak için halkı uyuttuğunu görmek sizi demokrasiyi sorgulamaya iterken, Galaktik İmparatorlukta eskiden başa gelmiş Kayzerlerin yaptığı korkunç şeyleri görmek sizi monarşiyi sorgulamaya iter. Anime boyunca karakterlerin de bu iki taraf arasında gidip gelmesi izleyiciyi inanılmaz etkiler.

Legend of the Galactic Heroes

 

Savaşlara gelirsek, belki de animenin en zevkli kısımları savaşlar. Asker ve savaş psikolojisinin izleyiciye aktarılması konusunda gerçekten harika bir iş çıkarmışlar. Bazı askerler görevini tamamlamak adına ölmeyi tercih ederken, bazı askerler yaşamak için kaçmayı tercih ediyor. Anime boyunca bunun gibi pek çok sarsıcı olayla karşılaşıyorsunuz. Her ne kadar birbirlerine sonsuz saygı duysalar da savundukları farklı fikirler Reinhard ve Yang Wenli’yi savaş alanında rakip olarak karşı karşıya getiriyor. Genel olarak tüm savaşlar zevkli ama özellikle Yang Wenli ve Reinhard’ın karşı karşıya geldiği savaşlar sanki tüm galaksinin üzerinde oynanan bir satranç oyununa benziyor. Karşılıklı yapılan zekice stratejik hamlelerse seyir zevkini doruklara çıkarıyor.

 

Karakterler ve Karakter Gelişimi:  

LoGH, birbirinin tam zıttı iki ulusun 150 yıldır süregelen savaşını size anlatıyor. Fakat bu savaştan ziyade, önemli olan iki stratejik deha; Reinhard von Lohengramm ve Yang Wenli.

Yang Wenli tarihçi olmayı amaçlayan, fakat çeşitli sebepler yüzünden asker olmuş demokrasi aşığı bir subaydır. İşleri her zaman en az şiddet içeren yoldan çözmeye çalışan, fakat aynı zamanda milyonlarca insanın can verdiği devasa bir savaşın parçası olduğunun da bilincinde, adaletin ve barışın yalnızca demokrasi sayesinde gelebileceğine inanan ve çevresindekiler tarafından örnek alınan bir karakterdir.

Reinhard von Lohengramm ise, Goldenbaum hanedanlığının çürümüş olduğunu düşünen ve hem kız kardeşini Kayzer’in elinden kurtarmak isteyen hem de en yakın dostu Siegfried Kircheis ile birlikte tüm galaksiyi fethedip herkese adalet getirmeyi amaçlayan genç bir amiraldir. Bazı amiraller Reinhard’ın ablası sayesinde bulunduğu rütbeye geldiğini düşünüp ondan nefret etseler de, Reinhard kazandığı büyük başarılar sayesinde çevresindekilerin ona saygı duymasını sağlayabilmektedir.

anime tanıtımları

Her ne kadar seri bu iki ana karakterin üzerine yoğunlaşmış olsa da, her iki tarafta da muhteşem ötesi yan karakterler vardır. Hatta favori karakterinizin yan karakterler arasından olması da muhtemeldir. Galaktik İmparatorluğa bağlı olan karakterler çok daha sert, ciddi ve görevlerine bağlıyken, Hür Gezegenler Birliğindeki karakterler çok daha sempatik, cana yakın ve neşelidir.

Aynı zamanda LoGH’da bir amaca hizmet etmeyen bir karakter bulmak neredeyse imkansızdır. Her karakterin kendine ait amaçları, inançları ve düşünceleri vardır. Ve karakterler arasındaki fikir çatışmaları izleyiciye o kadar iyi aktarılır ki sanki bir anime değil de insanlık hakkında yapılmış bir belgesel izliyormuşsunuz gibi hissettirir. Her karakterin farklı görüşe sahip olması sizin dünyaya farklı açılardan bakmanızı sağlarken, ana karakterler de tüm bu fikir silsilesi arasında doğru seçimleri yapmaya çalışır. Kimi zaman bu düşüncelerden etkilenirler ve değişip gelişirler, kimi zaman bu fikirler arasında sıkışıp bir çıkar yol bulmaya çalışırlar. Bakış açıları değiştikçe karakterleri de değişir. Tabii ki tüm bu fikir bombardımanı arasında izleyici de bir taraf seçmekte oldukça zorlanır.

 

 

Müzikler ve Çizimler: 

Anime açılış ve kapanış müzikleri de dahil neredeyse tamamen klasik müzik ve operadan oluşmaktadır. Fakat seçilen klasik müzikler gerçekten muhteşem ötesidir. Sıkı bir klasik müzik dinleyicisi olsanız bile daha önce duymadığınız parçalar duyacağınıza iddiaya girebilirim. Onun dışında klasik müzik anime ve opera animeye gerçekten inanılmaz bir uyum sağlamış, özellikle de savaşlar sırasında arkada çalan klasik müzikler sanki izleyiciye muhteşem bir resital izliyormuş gibi hissettiriyor.

Çizimlere gelirsek, anime 1988’de çıkmış olmasına rağmen yılına göre çok iyi çizimlere sahip. Anime boyunca Antik Roma’dan Eski İngiltere’ye kadar pek çok tarz benzerliği var. Sanat eserleri, karakter tasarımları ve üniforma tasarımları da oldukça detaylı. Özellikle iki farklı ulusun da kendine özgü bir görünümü olduğunu hissettiriyor.

anime incelemesi

Ginga Eiyuu Densetsu – Anime İnceleme ve Tanıtım yazımdan bu kadar, sizin de anime tavsiyeleriniz veya incelememi istediğiniz seriler varsa yorumlara yazabilirsiniz. Diğer anime tanıtımları için de buraya tıklayabilirsiniz.