Anime: Fullmetal Alchemist/FMA Brotherhood
Mangaka: Hiromu Arakawa
Tür: Doğaüstü Güçler,Komedi,Ordu,Büyü,Aksiyon,Macera,Dram
Çıkış Yılı Manga: 2002
Çıkış Yılı Anime: FMA2003 / FMA: Brotherhood 2009
Bölüm Sayısı: FMA 51 / FMA: Brotherhood 64
” Eğer bir şey elde edilmek isteniyorsa, karşılığında ona eşit değerde bir şey verilmelidir.
Bu, simyanın temel prensibi olan, eşit takas ilkesidir.”
Merhabalar arkadaşlar, bu tanıtımını yapmak istediğim ilk anime. Umuyorum ki siz de okurken benim yazarken aldığım gibi zevk alırsınız ^^. Ve ayrıca kısa bir not: Fullmetal Alchemist ile Fullmetal Alchemist: Brotherhood aynı karakterler etrafında geçse de olan olaylar ve konular birbirinden büyük oranda bağımsız bir şekilde işlenmiştir. Yazı da kısaca bu konuya değineceğim.
Ufak bir İngilizce ile anlaşılacağı üzere konumuz ‘Simya’ ve bunu kullanan iki kardeşin yaşadığı olaylar etrafında geçmektedir. İlk anime bölümü, 2003 yılında yayınlanmış olan Fullmetal Alchemist 51 Bölümden oluşmaktadır. Konu olarak mangadan bağımsız bir şekilde hazırlanmıştır. Genel olarak mangada bahsedilmeyen yan olayların işlendiği karakterlerin tanıtımı olmuş bir seri desek yanlış olmaz. Kendi fikrimce FMA her ne kadar mangadan bağımsız olsa da izlemenizi tavsiye ederim.
Ve şimdi ise favori animelerim arasında ilk 5 içinde olan seri FMA: Brotherhood. Daha çocuk yaşta annelerini kaybeden Elric kardeşler annelerini geri döndürmek için simyaya başvururlar. Fakat insan dönüşümü simyadaki en büyük tabudur. Teorik olarak mümkün olsa da daha önce hiç kimse bunu başaramamıştır. Elric kardeşler de, her ne kadar simya alanında başarılı olsalar da insan dönüşümünü gerçekleştiremezler. Edward kol ve bacak, Alphonse ise tüm vücudunu kaybeder. (Ruhu ise abisi tarafından kan mührü ile bir zırha bağlanır). Bu başarısızlık bile onların ünlü olmasına yeter ve devlet onları en elit kısımlardan biri olan ordudaki devlet simyageri pozisyonuna getirmek için bir yol sunar. Elric kardeşler ise bunu bir fırsat olarak görüp eşit takas ilkesini ortadan kaldıran filozof taşını (simya taşı, simyagerin taşı vs.) bulup vücutlarını eski haline döndürmek için orduya katılırlar.
Şimdi ise animedeki bazı bilmemiz gereken tabirlerden bahsedelim. Bunun için mini bir FMA sözlük hazırladım ^^.
Homunculuslar
Father(Baba): Tüm homunculusların geldiği varlık desek yanlış olmaz. Diğer homunculuslar ona ‘Baba’ diyerek hitap ederler.
Lust(Şehvet): Oppai sevenler için bu animedeki bulabileceğiniz en hatun hatunlardan biridir :3 . Konuya dönersek homunculuslar içinde başı çektiğini söyleyebiliriz. (Buradaki kastım güç değil otorite diyelim.). Birden uzayan uzuvları ise özel gücü.
Greed(Açgözlülük): O kadar açgözlü ve asi ki Baba’ya bile karşı gelebilecek derecede gözü dönmüş desek yanlış olmaz. Özel güç olarak tüm vücudunu çok sağlam bir madde ile kaplayıp kalkan ve silah olarak kullanabilir.
Pride(Gurur): Bu var ya bu polis kovalamacalarının sonundaki, seni lanet olası denilen şahıstır. En eski homunculustur. Özel gücü ise gölgenin olduğu her yer onun avantajınadır. Gölgeleri saklanma, silah, hatta ve hatta taşıma aracı niyetine kullanabilir (Bkz: Sınırsız Akbil).
Gluttony(Oburluk): Değişik bir karakter. Adından da anlaşılacağı üzere sonsuza yakın bir oburluğu vardır. Hiç yemek seçmez canlıymış, cansızmış, taşmış, ağaçmış yani anlayacağınız her annenin isteyeceği tarzda bir çocuk gibi. Özel gücü olarak yedikleri şeyleri kendi içindeki gerçek dünyadan ayrı başka bir boyuta gönderir.
Envy(Kıskançlık): Adı üstünde kıskanç bir homunculus . Özel gücüne gelecek olursak şekil değiştirmedir. En çok kıskandığı şeylerse insanlardır.
Wraith(Öfke): Bu homunculus diğerlerine biraz değişiktir. Yaşlanıp kolay yaralanabilen bir yapısı vardır. Aslında kendisi de bir askeri denektir. Deneyin başarıya ulaşması sonucu insandan insansı yani homunculus olur. Kendileri de en tepedeki isimdir. Gücüne gelirsek savaşlarda gözü sayesinde psikopata bağlar, hızlı kararlar alır verir.
Sloth(Tembellik): Her ne kadar tembel ve salak bir kişiliği olsa da son derece güçlü, iri ve itaatkardır.
Ve unutmadan arkadaşlar; Bazı Homunculuslar FMA ve FMAB’da farklıdırlar.
Dönüşüm Çemberi: Yukarıdaki resim bir dönüşüm çemberinin ne olduğunu anlamamıza yardım eder diye umuyorum. DÇ (Dönüşüm Çemberi) yapılacak simyaya göre değişiklik gösterebilir. Sadece birkaç kişi bu çembere ihtiyaç duymadan dönüşüm yapabilirler.
Kan Mührü: Bir ruhu bir cisme kan yoluyla bağlamaya yarayan mühürdür. Mühür yok olursa ruh ile cisim arasında ki bağda kaybolur.
Felsefe Taşı: Simyanın temel prensibi olan eşit takas ilkesini yok saymanızı sağlar. Bir başka tabir ile bir şey için başka bir şey vermezseniz o şey size yoktan gelmiş olur.
Otozırh(Outomail): Kısaca insanlardaki eksik uzuvların (kol, bacak vs.) yerine kullanılan makine parçaları.
Kimera: En az 2 canlı kullanılarak tek bir canlı oluşturulduğundaki olan varlık.
Devlet Simyageri: Orduda görev alan bu simyagerler direk başkomutandan emir alırlar. Orduda rütbe sistemi olarak binbaşı ile denktir ve saygı görürler.
Homunculus: İnsanımsı manasına gelir.
Sonuç olarak daha fazla beklemenin bir anlamı yok yani. Böyle çizimler, olay örgüsü, karakterler zor bulursunuz. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Eğer aklınıza takılan sorular, öneriler, tanıtılmasını istediğiniz seri ve mangalar olursa profilimdeki linklerden bana ulaşabilirsiniz ^^.