En iyi Pixar animasyon filmleri listesi yapsaydınız ortaya nasıl bir şey çıkardı? Eminim hepiniz tüm gün televizyonun başında oturup çocukluğunuzu mükemmelleştiren çizgi filmleri hatırlıyorsunuzdur. Red Kit, Yugioh, Voltran, Looney Tunes ve daha pek çoğu. Kuşkusuz bir gün bunların hepsine göz atma fırsatımız olacaktır ama bugün çemberi biraz daha küçük tutuyoruz.

Daha önce hiç Pixar ismini duydunuz mu? Çoğunuz duymuşsunuzdur sanırım. Yine de bir hatırlatmakta sakınca görmüyorum. Pixar 1986’da Edwin Catmull tarafından kurulan bir animasyon şirketi. Az sonra sıralayacağımız bütün muhteşem filmlerde bu şirketin parmağı var. Ayrıca belirtmek isterim ki Pixar, bilgisayar üzerinden yapılan animasyon filmlerinin temellerini atam firmadır. Yani bundan önceki tüm animasyon filmler tıpkı Disney’in yaptığı gibi el ile çiziliyordu.

Ahmet ile bilgi köşemizi sonlandırdığımıza göre hadi gelin en iyi Pixar animasyon filmerine bakalım.

En iyi Pixar Animasyon Filmleri Önerileri

1.A Bug’s Life (Bir Böceğin Yaşamı)

Hayır. Şimdi bu filmin aslında çocuklar için yapılmış bir çizgi filmden çok içinde gerçek hayat göndermelerinin bulunduğu akıllıca tasarlanmış bir senaryoya sahip harika bir film olduğunu söylemeyeceğim(öyle).

Hikayeye baktığımızda pek özel bir şey göremiyor olabiliriz. Oldukça çalışkan karıncalarımız var. Birbirini seven işlerini bitirip önündeki yemeğe gömülmek isteyen birazcık aptal karıncalar. Birde kabadayılarımız var tabii ki. Çekirgeler. Bu çekirgeler sürekli gelip karınca dostlarımızdan haraç alıyorlar. Aradan Flik isimli bir cesur yürek çıkarak buna son vermek istiyor. Ve olaylar gelişiyor.

Çok ayırt edici bir özellik gösteremediğimin farkındayım ama birde söyle düşünün. Bu film 1999’da gösterime girdi. Yani bu tarz (ben buna Pixar tarzı diyorum) hikayelerin temelini atan animasyon filmlerinden.

Ayrıca filmi izlerseniz film sonu ekranını hemen es geçmeyin.

2.The Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo)

Düşünün. Bir adamın karısı vahşice katlediliyor ve tek oğlu fiziksel olarak engelli kalıyor. Yıllar sonra bu çocuk kaçırılıyor ve babası zihinsel sorunları olan bir kadın ile birlikte kilometrelerce yol kat ederek oğlunu bulmaya çalışıyor.

Nasıl ama? Böyle yazınca o kadar eğlenceli gözükmedi değil mi? İzlemeyenler yüreğine su serpsin. O kadar karanlık bir hikaye değil bu. Her şeyden önce ana karakterimiz bir palyaço balığı. Ne kadar karanlık olabilir ki *öhm*IT*öhm*?

İç ısıtıcı. Bazen komik bazen üzücü ama genel olarak iç ısıtıcı bir film. 2003 yılında vizyona girdi kendisi. Ayrıca devam filmi sayılabilecek Kayıp Balık Dory’de 2016’da beyazperdelere çıktı. Kendisi ilk filmdeki zihinsel sorunları olan ablamız. Ayrıca büyük bir talk Show yıldızı olan Ellen DeGeneres tarafından seslendiriliyor.

Ayrıca ufak bir bilgi. Bu animasyonu Pixar hazırlamasına rağmen dağıtımı Disney üstleniyor. Yani bunu bir Disney, Pixar animasyon filmlerinden biri olarak görebiliriz.

3.Inside Out (Ters Yüz)

Listedeki diğer filmlere göre daha yeni bir yapımla karşınızdayım. Kendisi 2015 yapımı bir Pixar animasyon filmi. Eleştirmenler tarafından oldukça beğenilse de izleyiciler için birkaç günlüğüne gelip geçen filmlerden oldu kendisi. Hakkının yendiğini düşünmekteyim.

Konusu şöyle. Riley isimli kızımızın kafasında beş adet duygu var. Bunlar Neşe, Üzüntü, Tiksinti, Korku ve Öfke. Bu duyguların her biri Riley’nin kafasının içinde kendi kişiliğine sahip. Ana karakterimiz babasının yeni bir işe girmesi sonucu taşınmak zorunda kalıyor ve bu ani değişikliğin getirdiği duygu karmaşası hem Riley’nin kafasının içinde hem de gerçek hayatta gösteriliyor. Bir şans verin derim.

4.Wall-E (VOL-İ)

  İşte size 2008’de çıkmış bir başyapıt. Muhteşem bir post-apokaliptik Dünya örneği. Hem de bir Pixar filminde.

İnsanlar güzelim Dünya’yı öyle bir kirletiyorlar ki yaşanmaz bir yer olup çıkıyor. Sonrasında BnL isimli bir şirketin inşa ettiği uzay gemileri ile Dünya’yı terk ediyorlar. Giderken tüm robotları kapatırken birini unutuyorlar. Wall-E. Bu küçük, tatlı mı tatlı arkadaşımız koca Dünya’da tek başına kalıp bildiğiniz çöpçülük yapıyor. Ta ki EvE isimli bir robot ile tanışıp ona aşık olana kadar. İyi seyirler.

5.Cars (Arabalar)

Onu hepiniz tanıyorsunuz. Hepiniz ona hayransınız. Hız göstergesinden daha büyük egosu ile Şimşek McQueen. 2006 yapımı ve çıktığı andan itibaren hem sinemaları hem de interneti sallayan, muhtemelen Pixar’ın en hızlı animasyon filmidir kendisi.

Ana karakterimiz Şimşek McQueen çaylak bir yarışçı olmasına rağmen harika performansıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. En büyük yarış kupası olan Piston kupası için son üçe kalmıştır. Yarışın yapılacağı şehre doğru ilerlerken bir terslik olur ve kendisini Radyatör kasabasında yolları tamir ederken bulur. Yarışa yetişmek için olabildiğince hızlı tamir etmesi gerekmektedir. Bu sırada o kasabada kendisini bağlayan şeyler bulur.

2 tane devam filmi olan Arabalar’ı izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca işe girişmişken Mater’ın abartılı hikayelerine de bir göz atmayı unutmayın.

6.Monster Inc. (Sevimli Canavarlar)

Yaş değil onlar. Gözüme bir şey kaçtı.

İşte benim favorim. En sevdiğim animasyon filmi. 2002 yapımı bir hayal gücü mucizesi.

Canavarlar ile dolu bir gezegen düşünün ve enerji kaynağı olarak elektrik yerine çocuk çığlıkları kullandıklarını. Düşündünüz mü? Harika değil mi? İşte bu gezegende ana karakterlerimiz James P. Sullivan ve Mike Wazowski çocuk çığlıkları toplayan bir ikili. Bir gün bu gezegene bir çocuk giriyor. Tabii ki yanlışlıkla. Normal şartlar altında çocuğu teslim edip karantina altına girmeleri gereken ikili biraz daha farklı bir yol izliyorlar. Ayrıca bu ikilinin üniversite hayatlarını anlatan bir film daha var.

İzlenmesi gereken bir film. İzleyin bence yani.  

 7.Fort The Birds (Kuşlar İçin)

Şimdi tanıtacağım film biraz farklı. Pixar kısa animasyon filmlerinden birisi kendisi. 2001’de en iyi kısa animasyon filmi Oscar’ını almış bir yapım kendisi. Büyük şirketlerin bazen ellerindeki teknolojiyi test etmek için yaptığı kısa animasyon filmeri olur. Kuşlar İçin’de tam olarak bunun için tasarlanmış. İçeriği hakkında bilgi vermeyeceğim. Zaten üç dakika kadar. Kısıtlı zamanınız varsa bu ve diğer En iyi Pixar animasyon filmleri ne kısa filmlerine göz atabilirsiniz.

8.Toy Story (Oyuncak Hikayesi)

Pixar’ın en büyük kumarına hoş geldiniz. Her şeyi riske atıp bu filme odaklanarak kocaman bir animasyon şirketi olmak konusunda ilk adımı atmıştı Pixar. Kendileri 1995’te ilk bilgisayar yapım uzun metraj animasyon filmini piyasaya sürdüler ve ne oldu biliyor musunuz? Film patladı gitti. Herkes çok sevdi. Eleştirmenler, yapımcıları yenilikçi tarzlarından dolayı övgülere boğdular. Bu yapım muhtemelen en iyi Pixar animasyon filmi.

Bizim Andy adında bir çocuğumuz var. Kendisinin bir sürü oyuncağı var fakat favorisi Şerif Woody. Günler akıp giderken eve yeni bir oyuncak gelir. Buzz Lightyear. Kendisi daha modern, daha bilimkurgumsu ve daha gelişmiş bir oyuncaktır ve Andy’nin favorisi olur. Tabii Şerif Woody bu duruma pek bir içerlenir. Bir gün yeni favori Buzz Lightyear camdan düşer. Diğer oyuncaklar ise kıskaçlığından dolayı onu Woody’nin öldürdüğünü düşünür. Woody ise bunun aksini ispat etmek için Buzz’ın peşine düşer ve ikili aksiyon dolu bir maceraya düşer.

Evet. Bir listenin sonuna geldik. Umarım sevmişsinizdir. Gitmeden önce sizi tüm Pixar sevenlerin gözünü yaşartacak bir şey ile bırakıyorum.