Manga

Hiromu Arakawa : Efsane Shounen Kadın Mangakası Kimdir?

Herkese merhabalar,

Hiromu Arakawa bugünkü  konuğumuz 🙂 Genelde Shounen seriler erkek mangakalar tarafından yazılır ama mangakamız kadınlarında muhteşem Shounen mangalar ortaya koyabileceğini gösterdi ve inanılmaz bir seri olan Fullmetal Alchemist mangasıyla gönlümüze taht kurdu. Bakalım Hiromu Arakawa kimmiş 🙂

8 Mayıs 1973 doğumlu güzel mangakamız dört kız kardeşi ve bir erkek kardeşiyle beraber şirin bir inek çiftliğinde dünyaya geldi. Bu yüzden çizimlerinde kendisini betimlerken inek figürü kullanıyor. Gerçek ismi Hiromi olmasına rağmen Shounen Manga çizdiği için daha erkeksi görünen Hiromu ismini kullanıyor eserlerinde.

Araştırınca şaşırmıyorum çünkü o da küçük yaşlarda mangaka olma hayali kuran mangakalarımızdan. Küçükken ders kitaplarının üzerine sürekli çizimler yapmasıyla biliniyor. Liseyi bitirdikten sonra, ailenin çiftliğinde çalışırken yedi yıl boyunca ayda bir yağlı boya dersleri aldı. Bu süre zarfında aynı zamanda Yonkoma Dergisi için Dojinshi mangalar çizdi. 1999 yılında Tokyo‘ya taşınan Arakawa‘nın kariyeri Mahojin Guru Gurunun mangakası Hiroyuki Eto ile tanışması ile başlamış. İlk çalışması  Square Enix‘nin Monthly Shonen Gangan dergisinde yayınladığı Stray Dog mangası. Yayınlanır yayınlanmaz 1999 yılında  “Shonen Gangan” ödülünü kazandı.  Shanghai Yomakikai mangasını ise  Monthly Shonen Gangan dergisinde 2000 yılında yayınlamaya başlamış. Bir kadının Shouen Manga çizmesini şöyle yorumluyor mangakamız :

” Sıklıkla kadınların insanın kafasına kazınan, duygusal diyaloglar yazmada, erkeklerin ise katlanmış ve dönen diyaloglar yazmada iyi oldukları söylenir. Bana gelince, bugün türler arasında bir ayrım yapmak oldukça zor. Bazı erkekler gerçekten hassas ve karmaşık karakterleri hayal edebiliyorken, bazı kadınlar da  şiddet eylemi içeren sahneleri oluşturabiliyorlar.Günümüzde her yazarın kendi uzmanlık alanı var.Bir erkek ya da bir kadın olmak önemli değil.”

Kendisine Inuyasha ve Ranma 1/2 mangakası Rumiko Takahashi‘yi örnek aldığını söylüyor. Takahashi sadece Japonya‘nın en zengin mangakalarından birisi değil, aynı zamanda dünya çapında en çok satan mangalardan bir kaç tanesinin de çizeri. Takahashi ve Arakawa‘dan sonra onların izinden gitmeye başlayan ve başarılı olan kadın mangakalarda olmuş. Kekkaishi mangakası Yellow Tanabe ve Magi mangakası Shinobu Ohtaka gibi.

Ciddi bir Star Wars hayranı olduğunu öğreniyoruz. Hatta büyük ve şişme bir  Darth Vader figürüne sahip. Aynı zamanda Indiana Jones and a binge-watcher of B filmlerini de hayranlıkla izlediğini ve onu düşünmeye itme şekillerini sevdiğini söylüyor. Hatta FMA‘nın ilk çizimlerinde bu filmlerden etkilendiğini de belirtmiş. Yaşlı ve kaslı adamları çizmeyi çok severmiş mangakamız. Ayrıca şehvetli kadın çizimlerini çizmeyi de çok seven mangakamız bir keresinde editöründen çizimleri için göğsüne dokunmayı rica etmiş. Çizimlerinde ki kaslı karakterler eleştirildiğinde ” Onları çok sıska çizersem insanlar benim zavallı karakterlerimin yemediğini düşünecek! Erkekler kaslı olmalı ve kadınlar va-va-voom olmalı!” diyerek ağlamış.

Çizimlerini bu kadar başarılı olması sorulunca , küçükken yaşadığı çiftlik hayatına bağlamış. Çiftlikte yaşamak size sıkı çalışmayı öğretiyor diye belirten mangakamız : “Hayvanlarınızı ne kadar çok severseniz, size geri verdikleri o kadar çok olur. Hayvancılıkla ne kadar çok ilgileniyorsanız, etleri o kadar iyi olur.” diye ekliyor.

Stray Dog (1999) ve Shanghai Yomakikai 2000 yılında yayınladıktan sonra 2001 yılında FMA‘nın ilk sayısını yayınlamış ve manga Japonya‘da inanılmaz bit hit yakalamış. 2003 yılında animeye uyarlanan manganın sonu anime ile aynı olmadığı için, 2009 yılında FMA‘yı yayınlamayı bitirdikten sonra Japonya‘da Hagane no Renkinjutsushi: Fullmetal Alchemist ve Amerika‘da Fullmetal Alchemist: Brotherhood ismiyle tekrar animeye uyarlanmış.Arslan Senki çalışması da animeye uyarlanan ve çok sevilen mangalardan birisi. Silver Spoon mangasında ise kendi hayatını anlattığını söylüyor.

Mangaka sadece aylık 40 sayfa manga değil, FMA‘nın filmlerinde ve oyunlarındaki karakter dizaynları ve animasyonlarında bizzat görevler alarak çalışkanlığı ile göz dolduruyor. Bu çalışkanlığının karşılığını Shogakukan Manga Award, Seiun Award ve  Tezuka Osamu Cultural Prize ödüllerini kazanarak almış.

Tüm çalışmaları :

 

  • Stray Dog (1999)
  • Shanghai Yomakikai (“Ghost Demons of Shanghai”) (2000)
  • Fullmetal Alchemist (Hagane no Renkinjutsushi, “Alchemist of Steel”) (2001–2010)
  • Raiden 18 (2005)
  • Soten no Komori (“A Bat In Blue Sky”) (2006)
  • Hero Tales (Jushin Enbu) (2006–2010)
  • Noble Farmer (Hyakusho Kizoku) (2006-)
  • Silver Spoon (Gin no Saji) (2011–)
  • The Heroic Legend of Arslan (Arusuran Senki) (2013–)



About Tsunade

Küçüklüğümden beri ilgiyle takip ettiğim anime ve manga ile ilgili 2016 yılından beri Figurex sitesinde blog yazıları yazıyorum.

Related Posts

Bir cevap yazın