Genel

Çizim Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler!!

Merhaba arkadaşlar.

Büyük ihtimalle çoğunuz içinizden hiç olmazsa bir kere, “Bende de yetenek olsaydı da şöyle resimler yapsaydım” demişsinizdir. Hele de yapanlar, yaptıklarını paylaşınca benim nasıl içim giderdi anlatamam. Hala o içimin gittiklerinin büyük çoğunluğu kadar iyi değilim belki ama geliştirmeye başladım. Sizi de çok iyi anlıyorum, o yüzden de benim geçtiğim yolların bir haritasını size de vereyim dedim ki kaybolmadan daha rahat ilerleyebilesiniz.

İlk başta şunu aklınızdan bir çıkarın, “Yetenek diye bir şey yoktur!” Tam olarak doğru değil elbette ancak bu kutsana kutsana göklere çıkartılmış kelimenin gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Yetenek nedir biliyor musunuz? Siz bir seviyeye gelmek için 1 yıl çalışırsınız, başkası 3 ay çalışmayla sizi geçiverir. Bu da her zaman yetenek değildir hatta, onun çalışma yöntemiyle de alakası vardır. Ayrıca bu asla onu geçemeyeceğiniz anlamına gelmez, gün gelir o çalışmayı bırakır, siz devam edersiniz ve bir bakmışsınız ki onu çok geride bırakmışsınız. Çok da fazla sizi övüp aşırı özgüven pompalanmış hale getirmek istemiyorum sizi, o yüzden burada bırakacağım. Az olmasının zararı olduğu gibi fazla özgüven de zararlı çünkü fazla güven durumunda korku ortadan kalkıyor. Korkusu olmayan insan da saçma işlere çekinmeden girer ve bazen bu yüzden kendini en dipte buluverir. Onlardan olmanızı istemiyorum.

Bunuda hallettiğimiz göre teknik konusunda tavsiyelere geçelim. Kimse tam anlamıyla sıfırdan başlamaz, illa ki önceden denemeleriniz oldu ama belki kendiniz belki çevreniz beğenmedi belki de gerçekten kötüydü. Bu konudaki ilk tavsiyeme gelince… Biliyorum hepimizin gönlünde aynı aslan yatıyor, şöyle muhteşem bir Naruto, bir Sasuke, Itachi, bir Yagami, L, Ryuk, bir Luffy çizmek istiyoruz ama ve beceremiyoruz bir türlü. İki günlük ressam halinizle çıkıp da şaheser yaratmayı beklerseniz olacağı bu… Mesele basitten zora gitmekte yatar, zorla başlarsanız elinize bir şey geçmez, sadece hayal kırıklığı ve moral bozukluğuyla kendinizi yıpratırsınız. Bu yüzden 4 aşamalı bir süreç izleyeceğiz. Evet, doğrudan sonuca varmayacak, belki uzun sürecek ama bu gerekli…

  1. Arkaplansız tek figür çalışması
  2. Arkaplanlı tek figür çalışması
  3. Arkaplansız çoklu figür çalışması
  4. Arkaplanlı çoklu figür çalışması

Bunlar ne diye soracak olursanız… Tek figür dediğimiz şey genellikle yapıldığı gibi kağıt üstünde tek bir karakterin olması. Genelde de karakterden başka yere dikkatin kaymaması için arkaplan yapılmaz veya isteyenler kendisi arkaplan yapar, genellikle de renkli kalemle, o yüzden karakalem çalışmayı düşünenler o kısmı boşverebilirler. Asıl tavsiyem karakalemle başlamanız, çünkü renkliyi herkes yapamaz maalesef, ben bile şu anki seviyemle yapamam sanıyorum. Çoklu figür ise, genellikle anime afişleri veya mamgaların kapak resimlerinde kullanılan türdür. Birden çok karakter olur, hatta bazen bir iki düzineyi bulur. Pek tercih edilmez ve zordur. Bunu da ben de yapamam açıkçası.

Peki buraga kadar geldik, herhalde tek tavsiyem çok çalışmanız olmayacak yani… Alışma süreci için çon güzel bir yöntem ve ben bunu ortaokuldayken resim dersinde öğrenmiştim. Yöntem ise kağıdı ızgaralamak. Hayır, kağıdı mangal partisine götürüp kızartmayacaksınız. Kastettiğim şey kağıdı karelere bölmek. Standart bir A4 kağıdının boyutu yaklaşık 30 x 21 santimetredir, düzgün karelere bölebilmek açısından 3 x 3 boyutta kareler kullanacağız. Eğer size daha kolay gelecekse 1,5 x 1,5 de yapabilirsiniz. Yapmanız gerekense kağıdı yatay ve dikey olarak bu boyutlarda satır ve sütunlara bölerek kareler oluşturmak. Mümkünse kağıda çok bastırmamaya çalışın ki kalemin izi kalıp da resmi mahvetmesin.

Bunun amacını sorarsanız, tek bir amacı var. O da orantı. Bir çoğunuzun sorunu çizdiğiniz resimde orantıyı sağlayamamak. Gözler ile ağız, omuzlar, vücut arasındaki dengeyi kuramazsanız resmi yapamazsınız. Bunun için ilk olarak iki resim arasındaki karelerde orantı kuracaksınız. Buraya tıklayarak sizin için hazırladığım ve karelere böldüğüm bazı resimleri indirebilirsiniz. Yapacaiınız şeyok basit, boyutlarını kulanarak iki kareyi orantılı bir şekilde birbirine aktaracaksınız. Mesela sol üst köşedeki kareyi, kağıttaki aynı kareye… Bunu yaparak amaçladığım şey ise, çizimi kağıtta nereye oturtacağınız ve çizgilerin birbirine göre konumlarını sağlayamamanız konusundaki sıkıntınızı gidermek. İleride bu kareleri kağıt ölçeğine getirecek ve resimde bir çizginin bulunduğu konumu rahatça kağıt üzerinde belirleyebileceksiniz. Ancak şimdilik bununla başlamanız gerekiyor.

Peki nasıl bir çizimle başlayacaksınız? Dosyayı indirdiğinizde göreceğiniz gibi çizimler daha çok komedi animelerine ait. Neden? Çünkü daha basit çizimlere sahipler. Elbette pek çizilmek istenen tarzda değiller ama özellikle yüz çizimi konusunda sıkıntı çekenler için bunlar daba uygun. Evet, efsane bir Naruto sahnesi de çizebilirdik ama henüz değil, daha sonra. Resimlerin arasında çizimlerin daha basit olduğu, ilk sezon Naruto’suna veya 10-20 yaşına gelmiş bazı animelere rastlayabilirsiniz. Eğer daha önceden de yaptınız, hatta çizimleriniz de gayet güzeldi ama uzun zamandır çizmediğiniz için hamladıysanız diye biraz daha zorlayıcı resimler de kattım ama öyle bir durumunuz yoksa ellememeniz sizin hayrınıza…

Dosyadaki resimler kolaydan zora sıralandı. Baktığınızda göreceksiniz ki resimlerdeki karelerin boyutları giderek büyüyor ve aynı zamanda da resmin bir yerine mutlaka kağıda çizeceğiniz karelerin boyutlarını da yazdım.

Karakalem konusuna gelirsek… Kesinlikle kalemi en baştan bastırarak çizmeyin. Eğer yapamayacağınızı düşünüyorsanız başta bir kağıt üzerinde mutlaka açıktan koyuya doğru kalemle ton denemeleri yapın. Yani önce normal bir çizgi çizin. Ardından kalemi biraz daha az bastırın, sonra bşraz daha. Çizgiyle başlamak yerine kağıda ufak bir kare çizip içini aynı tonda doldurmayı da deneyebilirsiniz. Bunu tamamladıktan sonra asıl çizimlere geçebilirsiniz. Yapabildiğiniz en açık tonla çizgi çizin, çünkü başta taslak yapmamız gerekiyor. Kare tekniğini kullanmak için bir çizginin üstten ve soldan karenin yaklaşık olarak nereye geldiğine bakacaksınız. Köşe ve dönüşlerin önemli noktalarını belirleyip de yapabilirsiniz. Bir tür koordinatlama sistemi gibi. Yaptıkça alışacaksınız, başta yapamazsanız da önemi yok, birini yapamadınız ama başka birini yapabileceğinizi, daha kolay olduğunu düşünüyorsanız hemen ona geçin. Tabii ki hemen seviye atlamamak koşuluyla. Her seviyede yeterince resim var, sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum açıkçası…

Taslak konusuna gelirsek, açık tonla bir kareyi tamamlayın, sonra bir diğerini, diğerini derken hepsini tamamlayın ve şöyle bir geri çekilip iki resmi yanyana koyarak karşılaştırın. Hatanızı görmekten çekinmeyin, silmekten hiç çekinmeyin! Eğer bir yer gözünüze yanlış geldiyse silin ve tekrar yapın. Yine olduysa tekrar, kusursuzlaştırıncaya dek. Kesinlikle hemen çizgileri kalınlaştırmaya geçmeyin.

Bitti ve kusursuz bir taslak gaptığınızı mı düşünüyorsunuz? Tekrar kontrol edin, hele de gözleri, özellikle göz çizimleri çok zor olur, en azından benim için. Evet bıkkınlık vermiş olabilirim, bırakmak isteyebilirsiniz. Eğer çizimden nefret edebilecek bir düzeye geldiyseniz ve sabrınız çatlamak üzereyse bırakın ve sonraki gün tekrar gelin. Her neyse, sıra geldi çizgileri kalınlaştırmaya. Karakalem çalıştığınızı varsayıyorum çünkü renkli çizim konusunda verebileceğim hiçbir şey yok, bugüne kadar da hiç yapmadım. Renkleri karakaleme yansıtmak zordur, o yüzden resimlerin yanına siyah beyaza çevrilmiş bir versiyonlarını da ekledim. Aşağıdaki resim tonlama konusunda biraz daha yardımcı olabilir.

Gölge çizgilerini tırtıklı çizin ve ilk olarak onları tonlayın. Yazının devamında tonlama yerine renklendirme kelimesini kullanacağım, karakalem olduğundan tam doğru olmuyor ama tonlama kelimesi nedense biraz gıcık bir hisse sahip. En başta gölgeli kısımları bir iki ton fazla renklendirmeniz, geri kalanı renklendirdiğinde gölgeli kısımları buşmanızı kolaylaştıracaktır. Oraları daha sonra belirgin olması için daha fazla renklendirebilirsiniz.

Ne tür bir kalem kullanacaksınız? Evet biraz geç oldu ama aklıma geç geldi maalesef. Ben genelde 0.7 mm uçlu kalem kullanırım ama kesinlikle ucu çok sivriyken kullanmayın, renklendirmenizi zorlaştıracaktır. Daba önce karakelm yapmış, hiç olmazsa bir ihtimal okulda resim dersinde birazcık öğrenmiş olanlar 3 – 4 – 5 numara kurşun kalem kullanabilir ama taslak çizimini mutlaka uçlu kalemle yapın, kurşun kalemin ucu çabuk kalınlaştığından ince uç gerektiren taslak çizimini bozacaktır. Renklendirmede ise kurşun kalem daha uygun olur, komik ama yine ucu çabuk kalınlaştığı için… Uçlu kalem de ince uçlu olduğu için geniş alanları renklendirmeyi zorlaştırır.

Çizgilerin ilk başladığınızda renklendirme kısmında belli olmaması gerekiyor, yoksa yön, kalınlık gibi sorunlar çıkacaktır. Ancak karakalemde çizgilerin belirginliği daha güzel bir efekt verir ama tabii daha ileri bir seviyede…

Hepsini tamamladıktan sonra artık herhangi bir çizimi yapabilecek bir seviyeye gelmiş olacaksınız. Eğer yaptığınız çizimleri Facebook sayfamıza özel mesaj atar veya bu yazının altına yorum olarak yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur. Başka bir sefere görüşünceye dek kendinize iyi bakın ve çizim yapmayı ihmal etmeyin 🙂

Bir cevap yazın