Anime

Cities Skylines – İnceleme

  • Yapımcı Şirket: Colossal Order
  • Yayımcı Şirket: Paradox Interactive
  • Oyun Motoru: Unity
  • Platformlar:Microsoft, PC, OS X, Linux, Xbox One(2016’da)
  • Oyun Türü: Simülasyon, Strateji
  • Oyun Modu: Tek oyuncu
  • Çıkış Tarihi: 10 Mart 2015
  • Türkçe Dil Desteği: Var (Steam Atölye, yabancı kaynaklar)
  • Yaş: 3

giriş

Cities:Skylines; bir şehir kurma oyunu olan, Colossal Order  tarafından geliştirilen, Paradox Interactive tarafından 10 Mart 2015 yayımlanan bir oyundur. Oyun yapımcıları bize Windows, OS X ve Linux platformlarında oynamaya imkân sağlamış. Ayrıca Xbox One platformu için tam tarihi belli olmasa da 2016 yılında çıkacağı söylentiler arasında. Oyunumuz tek kişilik (her ne kadar üzücü olsa da) bir şehir kurma simülasyon oyunudur. Oyunda şehir planlaması yapmak üzere imar, yol yapımı, vergilendirme, kamu hizmetleri ve toplu taşıma hizmetleri ile uğraşmaktayız. Oynarken şehrin bütçe, nüfus, sağlık, mutluluk, istihdam, kirlilik (hava, su ve gürültü), trafik akışı gibi faktörleri dengede tutmamız gerekiyor.

2

Oyun başlangıcında öğretici yer almıyor. Oyuna 12 haritadan birini seçerek başlıyoruz. Oyun her haritada başta 2×2 km büyüklüğünde bir arsa veriyor. Başlangıçta arsamıza kadar uzanan bir otoyol bağlantısı ve bir miktar para veriyor. Oyunda ilk başta kendimize bir strateji belirleyip, ona göre karar verip gelişimimizi yapmamız gerekiyor. Öncelikle düzenli bir başlangıç, düzenli başlangıç için ise düzenli yollar gerekmekte. Yollarımızı inşa ettikten sonra şehrimizi inşa etmeye başlamamız gerekiyor. Eğer yolları sonra yapmaya başlarsak ileride çarpık kentleşme başımızı ağrıtabiliyor ve bunu düzeltmek için çok uğraşmamız gerekiyor. Ama bu da sadece yolları yapıp bırakabileceğiniz anlamına gelmiyor çünkü ilk başta trafik sorunu olmayan yollarınız nüfusunuzun artması ile trafik sorunu gösteriyor. Bunun içinde sonradan yollarınızı geliştirebilir yada trafiğe ilgili gerekli önlemleri alarak baş edebilirsiniz.

trafık

Oyunun ikonları ve menü tasarımı kullanıcıya hitap ediyor. Gerektiği anlarda sol alt köşede yer alan bilgi kutucukları ve kuşumuz bize yardım ediyor. Basit ve kullanışlı ara yüzlü oyunumuz en acemi oyuncuların bile oyunu kavramasına yardım ediyor. Bence oyunun en büyük artısı Steamworks ile uyumlu olması. Oyunda bulunan 12 haritanın dışında kendi haritamızı oluşturabilir ya da diğer oyuncuların oluşturduğu haritaları map editör sayesinde kullanabiliriz.

steam

Oyunda elektrik üretimi; rüzgâr türbini, gelişmiş rüzgâr türbini, kömürle çalışan termik santral, petrolle çalışan termik santral, hidroelektrik santrali, güneş santrali ve nükleer santral tarafından karşılanıyor. Ürettiğimiz elektriği ise elektrik hattı çekerek dağıtabiliyoruz. Oyunun güzel bir yanı da elektrik dağıtımı için haritanın her tarafına elektrik hattı çekmemize gerek olmaması. Oyunda yapıları oluşturduğumuz alanların bir bölgesine elektrik hattı çekerseniz elektrik birleşik yapılara dağılmış olacaktır. Su dağıtımı ise pompa istasyonu ile sağlanmakta ancak atık su tahliye istasyonunu da kurmanız lazım yoksa vatandaşlarınız suyun kirliliğinden şikâyet etmeye başlayacak. Ufak bir tavsiye: suyun akış yönüne göre atık su tahliye istasyonu pompa istasyonunun altında kalması gerekiyor. Nedeni ise atık su istasyonun yavaş yavaş su döktüğü yerleri kirletmesi eğer bunu hesaplamadan yaparsanız belirli bir süre sonra atık su iyice dağılmaya başlayacak ve pompa istasyonu bu kirli sudan su pompalamaya başlayacak. Su pompa istasyonu kirli suyu şehrinize pompalarsa şehrinizde salgın halinde hastalıklar başlayacak ve ölümler gerçekleşmeye başlayacak.

lahım

Oyunumuz da bir yaşam döngüsü bulunmakta. Her ne kadar göç sayesinde nüfusumuzu arttırsak da yaşlanan nüfusun ölmesi, salgın hastalıklar, sudan zehirlenme sonucu ölüm, yangınlar sonucu ölümlerden dolayı nüfusa önemli ölçüde etki eden olaylar yaşanmakta. Bu yaşam döngüsünden dolayı şehrimize ilerleyen süreçler de mezarlık ve krematoryum inşa etmeniz gerekiyor. Krematoryum, mezarlıklarda ki ölüleri yakmanızı sağlayan yerleşke birimi. Bu sayede mezarlığınız kapasitesi dolduğunda yeni bir mezarlık açmak yerine yer açılması için ölüleri yakabiliyoruz.

4

Oyundaki güzel bir diğer oluşumda geri dönüşüm. Her ne kadar fazla ayrıntılı olmasa da elektrik üretimimizin bir kısmını buradan karşılayabiliyoruz. Cities:skylines bize oyun genelinde yeşil enerjiyi destekleyen mesajlar veriyor. Oyunda atık yakma tesisi çöpler tarafından karşılanıyor burada ham madde (çöp) konusunda sıkıntı yaşamıyoruz fakat fosil yakıt şehir dışından sağlanıyor ve trafik konusunda sıkıntı yaşıyorsanız fosil yakıtlar gecikiyor ve enerji üretemiyoruz.

3

Oyun bize toplu taşıma ve şehirlerarası ulaşım için otobüs, metro, tren, gemi ve uçak seçeneklerini sunuyor. Mesela otobüs kuracağımız zaman ilk önce otobüs depolama tesisi kurup sonra otobüs hattını ayarlamamız gerekiyor. Otobüs hattını ayarlarken durakları seçtikten sonra hattımızı tamamlayabilmek için son durağımızı başlangıç hattı ile eşleştirmemiz gerekiyor. Ekonomi kısmında ki bütçe yönetimden otobüs sayımızı, elektrik üretim kapasitemizi, su pompalama kapasitemizi, uçak sefer sayımızı vb. özelliklerimizi halkımızın taleplerine göre arttırıp azaltıp kendi haftalık bütçemizi ayarlayabiliyoruz. Bu sayede gereksiz üretim yapmayarak maliyetimizi düşürüyoruz. Bir diğer önemli konu ise vergi size tavsiyem oyun başı vergileri %15 e çekerek cebinize fazla para girmesini sağlayabilirsiniz. Ama nüfusunuz arttıkça %15 i çok bulacaklardır sonradan %13 e kadar çekmeniz gerekecek.

Adsız

Oyunumuza son olarak bakarsak, grafikleri gayet başarılı, arka plan müziği tatmin edici, oynanışı basit ve birazda tatmin edici zorluğu var, ama bence en büyük eksikliği multiplayer desteği olmayışı. Bunun dışında tam elinize layık bir simülasyon oyunu. Hayalinizdeki şehri kurma dileğiyle. İyi oyunlar…    

 

Related Posts

Bir cevap yazın