Merhaba arkadaşlar. Bu sefer size her zaman yazdığım yazılardan birini yazmayacağım. Başlıktan da anladığınız üzere size Cardfight Vanguard adlı animeden ve oyunu olan Cardfight Vanguard Area’dan bahsedeceğim. Bazılarınız bu animeyi daha önceden benim yazılarımdan birinde ya da anime sitelerinde görmüşsünüzdür. Bu animede aynı Yu-Gi-Oh misali dünya çapında ünlenmiş bir animedir. Ve aynı Yu-Gi-Oh gibi turnuvaları yapılmaktadır.

Türkiye bu turnuvalar yapılmıyor çünkü oyunu duyduğu halde bakmayan ya da oyunu hiç durmamış bir sürü insan var. Gittiğim bir Yu-Gi-Oh turnuvasında Cardfight Vanguard oynuyor musunuz ve vanguard kartları da elinizde var mı diye sordum lakin aldığım cevap ” Türkiye’de popüler olmadığı için getirtmiyoruz ” ve ” çok bilinen bir oyun olmadığı için oynamıyorum ” oldu. Ama bir arkadaşım bana şöyle dedi ” oynamayı öğrenmek istiyorum ama nerede oynayacağımı ve öğretebilecek birini bilmiyorum ” dedi.

Bu yazımda oyunu öğrenmek isteyip öğrenemeyenler, oynamak isteyip nerede ve nasıl oynayacağını bilmeyenler ve adını duyup deneme şansı olmayanlar için. Ve tabi bu tarz oyunlar sevip bu oyunun adını duymayanlar için.

İlk olarak size anime hakkında bilgilendireyim. Bence anime oyunu oynuyorsan animeyi de bilmen gerekir ki ne oynayacağını iyice kararlaştır. Çünkü bu animede bir sürü klan var.

Animenin toplamda 9 sezon ve 1 movie den oluşuyor. Sendou Aichi ilk dört sezon ve movie’nin ana karakteri. Diğer sezonlarda Shindou Chrono adlı biri ana karakter oluyor.

İlk sezonu 65 bölüm. Göz korkutucu değil mi? Ama merak etmeyin göz açıp kapayıncaya kadar bitiyor çünkü kendinizi animeye kaptırıyorsun.

Konusu: Sendou Aichi ( soldaki )çekingen ve korkak bir orta okul öğrencisidir. Bir gün en sevdiği vanguard kartı Blaster Blade’e bakarken sınıf arkadaşı onu görür ve kartı ondan zorla alır. Aichi kartını geri almak için çocuğun peşinden gider. Lakin çocuğun yanına geldiğinde onun çoktan kartı bir savaşta kaybettiğini öğrenir. Kartın yeni sahibi Kai Toshiki ( sağdaki ) Aichi’ye o kartı veren kişidir. Kai eğer Aichi onu bir savaşta yenerse kartı geri alabileceğini söyler.

Tabi birde Aichi’nin ana karakter olmadığı beş sezon var. Onun adı da Cardfight Vanguard G. O sezonda Stride denen bir olay var. Klanlar kendi aralarında yetenekler kazanıyorlar. Mesela Royal Paladin ( Aichi’nin klanı ) Brave, Kagero ( Kai’nin klanı ) Blaze, Neo Nectar Bloom gibi. Bu özellikleri başka bir yazıda size açıklayacağım.

Bu oyunun oynandığı saha. Deck Zone anladığınız üzere destenizi koyduğunuz yer. Drop Zone’da mezarlık. Damage Zone oyunda aldığınız hasarların koyulduğu yer. Eğer rakibinizden hasar aldıysanız destenizin en üzerindeki kartı damage’e koyarsınız. G Zone ekstra deste gibi aynı. Trigger Zone’da Drive check sırasında açtığımız kartların koyulduğu alan.Vanguard – Guard ve Rear Circle’ın ne olduğunu anlatmadan önce size kartların Grade’lerinden bahsedeyim.

Oyunda Grade 0’dan Grade 4’e kadar kartlar var. Grade 4’ler G Zone’da duruyorlar. Diğer kartlar ana destede duruyor.

Grade 0

Oyunun başında herkes Grade 0 olan kartları Vanguard Circle’a koyar. Lakin Grade 0 ‘lar sadece normal unit değildir. Aralarında Trigger unitlerde vardır. Trigger’ları birazdan size anlatacağım. Kısacası Starter olarak seçeceğiniz kartların sağ köşesinde bu işaretlerden olmamasına dikkat edin.

Grade 0’ların skillerinde Forrunner yazıyorsa bir üst seviyedeki kart ride’landığında rear circle’lardan birine koyabileceğin anlamına geliyor.

 

Grade 1

Sıra sizde olduğunuzda bir üst seviyedeki kartı elinizden ridelamanız gerekir. Yani Grade 1. Grade 1’ler ve Grade 0’lar boost yeteneğine sahiptir. Eğer arka sıradaki rear circle’lardalarsa hemen önlerindeki uniti boostlarlar. Yani ön sıradaki unite kendi puanlarını eklerler. Lakin boost sadece Grade 0 ve 1 ile yapılabilir. Puanı daha yüksek diye Grade 2 yada 3 ile boost yapmaya çalışmayın. Sadece elinizdeki güzelim kartları boşuna sahaya çağırmış olursunuz.

Grade 1’ler arasında özel yeteneğe sahip olanlar var. Bunlar Perfect Guard dediğimiz kartlar.

Bu kartlar rakibin saldırısını engelliyor. Tabi bunlar da değişiyor. Sahadaki guard circlelar vanguardınızı saldırıdan korumak içindir. Grade 3’ler hariç her kartın shield puanı vardır. Tabi sol resimdeki kart kesin olarak engelliyor. Ama sağ taraftaki kart gibi olanlar Quintet Wall dediğimiz bir yeteneğe sahipler. Bu yetenek destenin üzerindeki beş kartı guard circle’a koyuyor. Yani geçilme ihtimali olan bir koruma bu.

Koruma yaparken öncelikle rakibinizin puanına göre hesaplayın. Çünkü Grade 0’lar dışında guarlar 5000. Grade 0’larda 10000. Sahaya guard olarak koyduğunuz kardın shield puanı ve vanguardınızın puanı toplanır. Eğer rakip vanguard’ın saldırısına guard yapıcaksanız guardı biraz fazla tutabilirsiniz. Çünkü drive check sırasında trigger gelirse +5000 olur ve guardınız etkisiz kalabilir.

Drive check vanguard saldırırken destenin üzerindeki karta bakılır ve trigger ise +5000 alır. Drive checkte baktığın kart eline alınır.

 

Grade 2

Vanguard olarak Grade 2 olduğunuzda sahaya grade 2 çağırabilirsiniz. Vanguard’ınızın grade’inde ve altındaki gradeleri sahaya çağıramazsınız. Tabi başka bir kartın efekti ile gelirse o ayrı. Grade 2’ler intercep adlı bir yeteneğe sahiptir. Bu yetenek onların ön sıradaki rear circle’lardan guard circle’a gitmesine olanak sağlayan bir yetenektir. Bu yetenek sayesinde elinden kullanmadan guard yapabilirsin. Başka bir grade ile intercep yapamazsın.

 

Grade 3

Grade 3 unitler aslında ridelayabileceğiniz son seviye sayılır. Neden sayılır dediğimi Grade 4’te açıklıycam. Grade 3’ler twin drive adlı yeteneklere sahipler. Twin drive aslında drive check in aynısı. Sadece destenin üzerinden bir yerine iki karta bakıyorsun. Tabi Grade 3 ler arasında da farklı olanlar var.

En baştaki kart eğer Stride yaparsan kullanabileceğin bir skille sahip. G Sezonundaki çoğu Grade 3 bu tarz yeteneklere sahip. Ama ilk serilerde Stride olmadığından böyle kartlarda yok.

İkinci sıradaki Limit Break adlı bir yeteneğe sahip. Bu yetenek damage’inde 4 yada daha fazla kart varsa kullanabileceğin bir yetenek. Aman Limit Break yapacağım diye 6 damage’e ulaşıp kaybetmeyin.

Şimdi siz merak ediyorsunuzdur. Bu kız Grade 3 diyor ama orada Grade 2 var. Bunun nedeni Legion olması. Legion iki tarafta Grade 3 olduğunda yapabildiğin bir şey. Aynı Stride gibi . Legion vanguard circle’ında iki kart olması anlamına geliyor. Grade 3 olan unit ile eş unitler vardır ve iki tarafta grade 3 olduğunda drop zone’dan dört kartı destenin altına koyuyorsun ve destenden eş olan kartı vanguard circle’a çağırıyorsun.Bu unitler saldırırken puanları toplanıyor ve 20000 oluyor.

 

Grade 4

Grade 4 kartlar Stride kartları oluyor. Bu kartlar G Zone adlı kısımda bulunuyor ve 16 tane bulundurma iznine sahipsin. Bu unitleri çağırmak için aynı Legion’daki gibi iki tarafında Grade 3 olması gerekiyor. Bu yüzden maçlarda ilk Stride’ı alabilmek oldukça önemlidir. Stride yapabilmek için elinden bir Grade 3 kart atman gerekiyor. Tabi illaki Grade 3 olmak zorunda değil. Toplamı üç ve üstü olduğu sürece Grade 2 ve 1 de atabilirsin. Bazı kartlar Stride yapmada yardımcı olurlar. Örneğin bu kart;

Bu kart Stride cost olarak atılırsa Grade 3 olarak sayılıyor.

Costu attıktan sonra G Zone’dan bir kartı seçip ridelıyorsun. Genellikle puan kısmında 15000+ yazar. Bunun nedeni Stride yaptığınızda G unitiniz Grade 3 olan kartınızın puanını ve adını alır. Stride yaptığınızda Grade 3’lerde ilk sırada olan gibi kartların skilleri aktifleşir. Aynı zamanda Generation Break adlı skillde olur. Bazı kartlar Genereation Break olmadıkça skillerini kullanamaz. Sahada ve G Zone’da açık kart kadar Generaiton Break olur. Grade 4’ler aynı zamanda triple drive adlı yeteneğe de sahiptir. Bu yetenek drive check’te üç karta bakmanı sağlar. Lakin bazı kartlar skilleri ile beş karta kadar çekebiliyor. Harika değil mi?

Grade 4 unitler tur sonunda G Zone’a geri döner. Ama açık şekilde. Bu yüzden o kartı bir daha seçemezsin. Tabi G Zone’da sadece saldırı amaçlı kartlar yok. Generation Guard adlı kartlarda var. Bunlarda Grade 3 vanguard’ın olmadıkça kullanamayacağın kartlardan. Mesela bu bir Generation Guard.

 

Bu G Guardları çağırmak için elinden Heal Trigger atman gerekiyor. Onu da şimdi açıklayacağım.

 

 

 

 

 

 

 

Triggerlar

Triggerlar unitlere power kazandıran kartlardır. Tabi dört farklı trigger bulunmakta. Lakin bu power artışı ve heal stand gibi skiller drive check’te gelmedikçe işe yaramaz. Destede Trigger bulundurma sınırı 16’dır.

Stand Trigger

Bu trigger önceden saldırmış yada boost yapmış bir rearını tekrardan ayağa kaldırmanı sağlıyor. Yani gene saldırabilir yada boost yapabilir. lakin sadece Rear Guard’larınızı standlıyabilirisiniz. Vanguard’a sadece puan artışı yapabilirsiniz.

Heal Trigger

Heal Trigger damage’deki bir kartı iyileştirmenize yarıyor. Lakin iyileştirmek için damageiniz ya rakipten fazla olmalı yada eşit olmalı. Yoksa sadece puan artışı yapabilirsiniz. Eğer sizin damage 3 rakip 4’se ve siz 4. damage’de heal çektiniz kullanamazsıız. Çünkü o zaman eşitlenmiş oluyor. Bu nedenle kullanamıyorsunuz. Aynı zamanda G Guardian çağırmak için elinden bir Heal’i Drop Zone’a atman gerekiyor. Yoksa G Guard çağıramazsın. Diğer Triggerların aksine bu triggerdan sadece 4 adet bulundurabilirsin.

Draw Trigger

Adından da anlayabileceğiniz üzere kart çektiren bir yeteneğe sahip ve diğer triggerların aksine 5000 shield’ı var.

Critical Trigger

Bu Trigger rakibine vereceğin hasarı bir arttırıyor. Her unitin critical’ı birdir. Bu trigger sayesinde vereceği hasar artıyor.

 

Basit olarak anlatırsak oyun bu şekilde. Başka bir yazıda size klanları ve yeteneklerinden bahsedeceğim. Aynı zamanda size Cardfight Vanguard Area’dan da bahsedeceğim. Facebook’ta Vanguard Türkiye ( Güncel ) adında bir grup var. Bu gruba da dahil olup orada oyunu oynayan diğer Türklerle’de tanışabilirsiniz. Bende o gruptayım.

Eğer oyun hakkında sorularınız olursa Face’den yada bu yazının altına yorum yaparak sorabilirsiniz. Seve seve size yardımcı olurum.

Başka bir yazıda görüşmek üzere.