Bilgisayar bağımlılığı ‘nın ne olduğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini yazdım. Umarım beğenirsiniz. Hadi yazıya geçelim.
Bilgisayar bağımlılığı günümüz ve çağımızın en büyük hastalıklarından birisidir. Bilgisayar bağımlılığı bilgisayar başında 4-5 saat ile tanımlanacak bir şey değildir. “Bilgisayar bağımlılığı nedir ?” sorusunun cevabı bana göre ve bilgisayar ile çalışan herkese göre bilgisayarsız yaşayamazlık olarak tanımlanır. Bu kişinin bilgisayar olmadan yerinde duramaması, sürekli etrafı izlemesi, çok sıkılması gibidir. Bilgisayar olmayan yerlerde çok huysuzlaşır, etrafındakilerle iyi iletişim kuramaz. Bu kişilere de” Bilgisayar bağımlısı “ denir.
Bilgisayar bağımlılığı nasıl tedavi edilir ?
Peki Bilgisayar bağımlılığı nasıl tedavi edilir ? Bilgisayar bağımlılığını tedavi etmek için öncelikle kişinin dış ortamlara , insan içine alışması , insanlarla konuşması ve sosyalleşmesi gerekiyor. Bu zamanlarda kişiye en büyük yardımı yapabilecek kişiler ne ailesi ne de doktordur. Bu kısımlarda en büyük yardımı sadece kişinin arkadaşları yapabilir. Kişi arkadaşlarıyla dışarıda gezerek ya da herhangi bir şey yaparak eğlenmeli ve bu şekilde de eğlenebileceğinin farkına varmalı ve bilgisayar dışında da bir hayat olduğunu fark etmelidir. Çünkü o zamanlarda kişi bilgisayar dışında bir hayatın olmadığını düşünür ve bilgisayardan ayrılınca kendini yaşamıyor gibi hisseder. Dışarıdayken asla elinden telefonu bırakmaz.
Bu konuda en büyük yardım arkadaşları tarafından yapılabilir. Bu yapıldıktan sonra kişi zamanla bilgisayarda kendini harcadığını fark eder. Ancak bilgisayar bağımlılığı yukarıda da yazdığım gibi 4-5 saatle belirlenecek bir şey değildir. Ülkemizde ise buna hiç dikkat edilmemektedir. Aileleri küçükken çocuklarla ilgilenmedikleri için sadece ellerine tablet , telefon vb. aygıtları vererek onları susturmaktadır. Daha sonra ise bu çocuk bilgisayar ile çok vakit geçirdiğinde suçu sadece onda arayarak ona kızarak ve ona bağırarak bu sorunu çözmeye çalışırlar. En büyük yanlışta burada olur. Kişi ne kadar kötü söz işitirse o kadar da hayattan ayrılır.
Kendinden ve hayattan en kötüsü de ailesinden nefret eder. Kendini suçlar. Ama tek kurtarıcısının bilgisayar olduğunu düşünür ona sarılır, onu asla bırakmak istemez. Bu böyle döngüye girer. Bu döngünün ise 2 çıkışı vardır. Kişi ya yukarıdaki yazdığım gibi arkadaşları ve ailesi tarafından desteklenir ve sosyalleşir ya da hakaret işitmeye devam eder ve hayattan iyice nefret eder. Bu intihara kadar ilerleyebilir. Bu nedenle aileler bu tür kişilere daha sakin ve iyimser bakmalıdır. Ancak tabi ki de bağımlı kişide de suç vardır. Kendisi iradeye sahiptir ve yanlışının farkına varıp bir noktada kendini durdurmalıdır. Ancak genellikle aile baskısı bu duruma dahil olunca kendisinin kötü bir şey yaptığının farkına varmak bir yana kendisini haklı bulur , gene de suçlar ama mutlu olduğu için bilgisayarı bırakamaz , ondan ayrılamaz.
Bilgisayar bağımlılıklarında 2 çeşit bulunur. Bunlar oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı olarak 2’ye ayrılır.
Oyun bağımlılığı
Oyun bağımlılığı kişinin bilgisayarı saatler boyu sadece oyun için kullanmasıdır. Bu genellikle 12-20 yaş aralığında görülür. Bunun sebebi kişinin hem genç olduğu için oyunlara yatkın olmasıdır. Hem de bu yaş aralığında olan sınavlar evresinin için de olması ve ” İyi bir lise ve Üniverste kazanmalısın” düşüncesidir. Tabi ki de bu düşünce yanlış değildir. Kişinin eğitim hayatında çalışması , emek vermesi ve başarılı olması sorumluluğudur. Ancak bu sebeple insanlar 6-10 saat gibi uzun süreler boyu ders çalışmamalıdır. Bu hem zihinsel olarak hemde sosyal olarak kötüdür. İnsanlın çok sıkılmasına yok açar ayrıca sosyalleşemez. Arkadaşları ile vakit geçiremez ve en sonunda kendini oyunlara bağlar.
İnternet Bağımlılığı
İnternet Bağımlılığı ise her türlü yaşta görülebilir. Kişi zamanının çok büyük bir kısmını internette geçirir. İnternette sadece dolaşarak saatler harcar. Tüm gününü internette dolaşarak sosyal medya sitelerinde , haber sitelerinde , film veya dizi izlemekle geçirir. Gün içinde başka bir şey yapmaz. Bu kişiler genellikle Asosyaldir. Dışarı da ne olsun sıkılırlar.