Listeler, Anime

Animeden Esinlenmiş Hollywood Filmleri!

Merhaba arkadaşlar,

Animeden Esinlenmiş Hollywood Filmleri hakkında bir çok yazı okudum. Bu konu yabancı sitelerde çok işlenilmiş. Bende yabancı sitelerden bulduğum görselleri koyarak ve kendi çıkarımlarımı yapayım dedim. Gelin hep beraber benzerliklere bakalım 🙂

Inception / Paprika

2006’da piyasaya çıkan Paprika’nın konusu bayağı enteresandı…

Enstitünün birirnde icat edilen bir makinenin yardımı ile, Chiba Atsuko adlı araştırmacı insanların rüyalarına giriyor ve onların hayatlarındaki travmaları düzeltebilmek için sorunlarını çözüyordu. Bunun için bildiği tek yöntem ise, hastaların rüyalarını tasarlayıp, güzel dedektif Paprika olarak onların rüyalarının en gizli köşelerinde sakladıkları travmaları keşfedip yok etmekti. Yani doktor rüya tasarımcısı ve rüya gezgini bir dedektif idi.

Bundan birkaç sene sonra çıkan Inception’un konusunu ise, neredeyse yukarıdaki kelimelerle anlatmak mümkün. Konu biraz daha ekstralarla örülü olsa da, bir rüya makinesi, rüyaların tasarlayan bir kişi, rüyalara girip travma yaratan gizli noktalar kısımları tamamen aynı.

 

Pacific Rim / Neon Genesis Evangelion

Neon Genesis Evangelion, aldığı eleştiriler ve sağladığı gelir bakımından başarılı, etkileyici ve popüler Japon anime ve mangasıdır. Animesi 1995 yılında yayınlanmıştır. Konusuna gelirsek, 3 tane çocuk dev robotlarla (mecha) neo Tokyo’yu uzaylı istilasına karşı koruyorlar.

Pacific Rim filminde ise pasifik’ten gelen yaratıkların Amerika’ya saldırıyor ve 4 pilot iki dev robotlar ile Amerika’yı uzaylı istilasından kurtarıyorlar.

Yönetmen ve yazar orijinal animeyi izlemediklerini söylemişler ama benzerliklerin tesadüf olmasının imkanı yok. Çünkü Pacific Rim filmi animenin tıpa tıp aynısı neredeyse.

 

The Matrix / Ghost in the Shell

Çok uzun seneler önce, Matrix ilk çıktığında bir fenomen oldu malumunuz. Ancak gerçek kültür takipçileri tarafından GitS’in çalıntı Hollywood uyarlaması olduğu fikriyle çok eleştirildi. Hatta öyle bir noktaya gelindi ki, Wachowski kardeşler kurtuluşları kalmayınca “Ghost In The Shell sağolsun, fikir anlamında bizi çok etkiledi” açıklaması yapmak zorunda kaldı. Bu kadarına da şükür tabi, millet neler neler çalıyor da çaktırmamaya çabalıyor.

Tabi “fikir anlamında” açıklaması çok gerçekçi değildi ve “Matrix vs GitS” konsepti, en az Matrix’in kendisi kadar büyük bir ilgi odağı haline geldi.

Şimdi farklı gibi görünüyorlar ama aslında konu, uzak doğu mantığının daha karmaşık ama anlatılabilir, Matrix’in ise daha aksiyonlu ama temelde baz aldığı mevzuları bile geniş olarak düşünmemiş bir yapım olduğunu anlatmak üzerine gidiyor. Bu derece konsept benzerliği olmasına rağmen, gönül Matrix’in “yaptık ama olmadı” diyebilmesini isterdi.

 

 Van Helsing / Vampire Hunter D

Vampire Hunter D 1983 yılında yayınlanmış bir animedir. Van Helsing filmi ise 2004 yapımıdır. İkisinin de konusu vampir olmasına karşın benzerlikler yok ama karakter tasarımlarında etkilenildiğini görebilirsiniz.

 

 Kimba the White Lion / The Lion King

Kimba The White Lion ya da orijinal adıyla Jungle Taitei, Osuma Tezuka’nın Japonya’ya animasyonu getirdiği kabul edilen birkaç eserinden birisidir.

Jungle Taitei’nin Amerika sürümünün adı “Kimba The White Lion” (Beyaz Aslan Kimba)dır. Beyaz Aslan Kimba 1965, Aslan Kral 1994 yılında yayınlanmıştır. Anime ve animasyon filminin konusu aynı olduğu fark edilince Matthew Broderick ”Aslan Kral” animasyon filminin ”Beyaz Aslan Kimba”nın yeniden çekilen Amerika sürümü olduğu açıklamasını yapmıştır.

 

Black Swan / Perfect Blue

Black swan ve Perfect Blue benzer bir konuya sahip. İkisinde de ün getirecek bir işin zorluğu, baskısı altında borderline kişilik bozukluğu, kişilik bölünmesi gibi konular işlenmiş. Masumiyetin yok oluşu, kötüye dönme, kirlenme gibi hissiyatlardan arınma ihtiyacını Arnofsky, Kon’un animelerinden ödünç aldığı küvetle sağlar. Bir arınma, temizlenme durumunu ifade eden küvet yönetmenin takıntılı olduğu nesnelerden.

 

Avatar / Princess Mononoke

Doğayı koruma, doğanın tanrıları, doğa üstü yaratıkları ve insan doğa savaşı bakımından benzerlikler çok fazla filmde. Saf değiştirme son samuray’dan, Avatar‘a çoğu hollywood filminde kullanılan bir klişe ama james cameron miyazagi ustanın izinden giderek hassas, farklı bir film yapmaya çalışmış. Teknoloji ilerlemiş, savaşlar, silahlar farklılaşmış ama savaşanlar aynı kalmış.

 

Plawres Sanshiro / Real Steel

1984 yapımı Plawres Sanshiro bizim TRT’de de yayınlanmıştı. 30cm’lik robotlarını bir arenada güreştirerek, en güçlü olduklarını kanıtlamaya çalışan oyuncuları konu alıyordu.
2011 yapımı Real Steel’de ise güreşen robotlar var. Ama bakmışlar eskisi o kadar iyi değil, robotları büyütmüşler, 30cm kesmemiş.

 

Choujikuu Yousai Macross / Robotech

macross ile ilgili görsel sonucuRobotech ile ilgili görsel sonucu

Orijinali 1982 yapımı Choujikuu Yousai Macross aslında. Amerikalılar kesip, biçim, dublajlayıp, hatta konusunu ve adını bile değiştirip sattılar bir güzel. TRT bile Robotech olarak yayınlamıştı.

 

Related Posts

Bir cevap yazın